Čínská smetánka se vrhla na nemovitosti v Austrálii

panorama Sydney

panorama Sydney Zdroj: RaminusFalcon , CC BY-SA 3.0, wiki

Mezi nejbohatšími Číňany se v posledních letech stále více rozmáhá trend kupovat si rezidence v Austrálii. Následkem je prudký růst cen nemovitostí i protičínské nálady místních. Podle toho, co zjistil redaktor BBC Phil Mercer, vše nasvědčuje tomu, že se to v dohledné době nezmění. Spíše naopak.

Realitní agent a hvězda australské realitní televizní show The Block John McGrath o tom ví své. „Nedávno jsem měl schůzku s jedním investorem ze Singapuru, on se na mě podíval a řekl: Viděl jste zatím jen špičku ledovce, nic víc.“

Ceny realit v Sydney od roku 2009 vyskočily o 60 procent, během posledních dvou let je tempo růstu o 15 procent za rok. Mezi Australany to vyvolává znepokojení a kritici varují, že pro mladé lidi bude už brzy bydlení v lepších částech města nedostupným snem.

Nedávno jsem měl schůzku s jedním investorem ze Singapuru, on se na mě podíval a řekl: Viděl jste zatím jen špičku ledovce, nic víc

McGrath spolupracuje s mladými čínskými agenty, kteří mu pomáhají lépe vyjít vstříc požadavkům bohatých a koupěchtivých klientů. „Čínští zájemci milují, když má dům historii, a tak přijíždějí sem a chtějí kromě nádherných přístavů a úžasných výhledů i něco, co má jedinečnou hodnotu,“ říká Monika Tu, zatímco provádí novináře po vile za více než 16 milionů amerických dolarů.

Tu pochází z jihozápadní Číny a do Austrálie přijela v roce 1988. Svůj realitní byznys v Sydney rozjela před šesti lety pod názvem Black Diamondz a nyní 60 procent její klientely tvoří Číňané. Nedávno prodala čínskému investorovi dům na nábřeží za necelých 30 milionů amerických dolarů. „Každý chce do Austrálie, pro Číňany je to ta nejžádanější destinace,“ vysvětluje Tu.

Podle odhadů Číňané loni v Sydney skoupili čtvrtinu všech realit, jež se objevily na trhu. V Melbourne to má být pětina. Díky nedávným změnám v čínské legislativě je teď pro občany ČLR mnohem snazší nakupovat reality v zahraničí, dá se tedy počítat s ještě větším apetitem investorů. Credit Suisse odhaduje, že během příštích pěti let napumpují Číňané do australských nemovitostí částku odpovídající 44 miliardám amerických dolarů.