Církve se dani nevyhnou - za vrácený majetek je zaplatí

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Církve nebudou osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku. Rozhodli o tom senátoři. Návrh daňové novely nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Mohl by to být první zákon, který podepíše po nástupu do funkce hlavy státu.

Daně by měly církve podle projednávané předlohy platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku.

Výnos ze zdanění prodávaného restituovaného majetku je odhadován na půl miliardy až dvě miliardy korun. Církvím má stát vrátit nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Novela vychází z dohody, kterou poslanec Michal Doktor uzavřel s vládní koalicí výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve Sněmovně prosadit. Církve měly být podle schváleného zákona od daně osvobozeny kvůli tomu, že i v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen.

Církvím má stát kromě nemovitého majetku ve svém držení vyplatit během 30 let také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Je to náhrada za majetek, který mají v držení zejména obce a kraje. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.

: