Como Restaurant z Jalty na Václaváku krachl. Podnik trápila stavba stejného majitele

Podniku zaměřenému na středomořskou kuchyni zlomil vaz mimo jiné hluk ze sousední stavby kancelářského a retailového projektu.

Podniku zaměřenému na středomořskou kuchyni zlomil vaz mimo jiné hluk ze sousední stavby kancelářského a retailového projektu. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hluk ze stavby polyfunkční budovy The Flow Building (na snímku) na Václavském náměstí přispěl k uzavření restaurace Como Restaurant.
Hluk ze stavby polyfunkční budovy The Flow Building (na snímku) na Václavském náměstí přispěl k uzavření restaurace Como Restaurant.
Uzavřená restaurace Como v budově hotelu Jalta na Václavském náměstí
Podniku zaměřenému na středomořskou kuchyni zlomil vaz mimo jiné hluk ze sousední stavby kancelářského a retailového projektu.
Uzavřená restaurace Como v budově hotelu Jalta na Václavském náměstí
8
Fotogalerie

Realitní byznysmen James Woolf poslal do insolvence restauraci Como, kterou provozoval ve svém hotelu Jalta v Praze na Václavském náměstí. Podniku zaměřenému na středomořskou kuchyni zlomil vaz mimo jiné hluk ze sousední stavby kancelářského a retailového projektu The Flow Building. Jeho developerem je přitom Woolfova společnost Flow East.

„Bohužel musíme potvrdit, že restaurace Como se už pod naší správou znovu neotevře. Po deseti letech na trhu, kdy se nám podařilo vybudovat silný zaměstnanecký tým i věrnou základnu zákazníků, se podniku stalo osudné uzavření v rámci opatření proti šíření nemoci COVID-19 a s nimi spojené omezení cestování,“ řekla mediální zástupkyně majitele Alexandra Drozdová. Hotel Jalta právě jedná s novým nájemcem restaurace. Podnik s novým konceptem má otevřít v červenci.

Společnost Como Restaurant v insolvenčním návrhu uvádí za příčinu finančních potíží na prvním místě problémy se sousední stavbou svého vlastního majitele.

„Současnou finanční situaci zapříčinil zejména pokles návštěvnosti zákazníků restaurace a pokles tržeb, a to z důvodů negativních důsledků při provádění stavebních prací, při hloubení a zajišťování stavební jámy a následně stavby The Flow Building, která sousedí přímo s Boutique Hotelem Jalta,“ napsala firma v dokumentu. 

Mezi největší věřitele Como Restaurantu patří lucemburská firma Greenoaks Properties Luxembourg, přes kterou James Woolf gastronomický provoz ovládal. Restauraci její matka půjčila čtyři miliony korun. Podnik také dluží výplaty zaměstnancům včetně šéfkuchaře Pavla Štěpánka. České správě sociálního zabezpečení neodvedl podnik 678 tisíc korun. Další dluhy má vůči zdravotním pojišťovnám. 

Firma čelila hospodářsky napjaté situaci už před zahájením sousední stavby i příchodem koronavirové pandemie, jak vyplývá z posledních zveřejněných výsledků Como Restaurantu za rok 2018. Podnik při tržbách 69 milionů korun prodělal čtyři miliony. 

Como Restaurant patřil na Václavském náměstí mezi nejdůležitější místa obchodních setkání. Pořádaly se tam i významné byznysové večírky. Přesto je pozice obchodů a gastronomických provozoven v horní části Václaváku horší než u retailu ve spodní části náměstí. 

„Obchodně je horní část Václavského náměstí obtížné místo. Je hodně z kopce, lidé tudy jen proletí. Obchodům, restauracím a službám se tu daří méně než ve spodní části náměstí, kde je také více zákazníků,“ uvedl realitní podnikatel Jan Adámek, který současně vede Sdružení Nového Města pražského usilujícího o zvelebení Václavského náměstí. „Stejně nájemné je v horní části náměstí výrazně nižší než dole, a to až o třicet procent,“ dodal.

Hotel Jalta, v němž Como Restaurant sídlí, má pestrou minulost. Stavba architekta Jaromíra Tenzera z roku 1958 měla v případě války sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Součástí byl prominentní protiatomový kryt včetně vlastní nemocnice a operačního sálu. 

Byznysmen James Woolf získal nemovitost v roce 2003. Do té doby patřil hotel i s restaurací japonské bance Nomura.