CPI miliardáře Vítka si napůjčovala další miliardy

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: Profimedia

Peníze, koruny
Radovan Vítek
3
Fotogalerie

Realitní skupina CPI Property Group, jejímž většinovým akcionářem je podnikatel Radovan Vítek, získala tříletý provozní úvěr na 510 milionů eur (13,1 miliardy korun). Na novém úvěru se podílelo 11 mezinárodních a regionálních bank.

"Nový tříletý úvěr nahrazuje stávající revolvingové úvěrové linky za 230 milionů eur poskytnuté do roku 2020. Všech devět původních bank svou participaci na novým úvěru navýšilo, navíc se připojily další dvě banky," uvedla CPI Property Group ve své zprávě.

Skupina dále získala úvěr na 170 milionů eur (4,4 miliardy korun), tzv. Schuldschein, který zahrnuje úvěry s proměnlivou sazbou. "Je to tradiční německý úvěrový nástroj oblíbený jak mezi asijskými bankami, tak u místních institucí. Vstupem na tento trh dále diverzifikujeme zdroje svého financování," uvedl finanční ředitel společnosti David Greenbaum.

V březnu skupina oznámila, že vydala dluhopisy za 350 milionů dolarů (osm miliard korun). Obchodují se na burze Euronext v Dublinu. CPI navázala na únorovou emisi, kdy vydala v Hongkongu obligace za 1,3 miliardy korun.

Podle Greenbauma kombinace těchto kroků spolu s dostupnou hotovostí znamená, že společnost má nyní k dispozici likviditu přesahující miliardu eur (asi 26 miliard korun) v hotovosti a nevyčerpaných revolvingových úvěrech.

Realitní skupina CPI Property Group se zaměřuje na dlouhodobé investice a pronájmy nemovitostí zejména ve střední a východní Evropě a Německu. Většinovým akcionářem skupiny, která spravuje aktiva za osm miliard eur (v přepočtu přes 200 miliard korun), je podnikatel Vítek. Společnost má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. V portfoliu má 418 nemovitostí, a to maloobchodních ploch, bytů, kanceláří, hotelů, biofarem, skladů a průmyslových budov.

Ve třetím čtvrtletí 2018 skupině stoupl čistý zisk meziročně o 19 procent na 246 milionů eur (v přepočtu 6,3 miliardy korun). Tržby stouply o 17 procent na 382 milionů eur (zhruba 9,8 miliardy korun).

Podle serveru denik.cz skupina na konci loňského roku koupila 11 bytů v londýnské luxusní ulici Bishops Avenue za zhruba 1,6 miliardy korun.