Mezi realitkami doutná nový H-System, říká šéf sítě kanceláří Re/Max David Krajný

Krajný David Remax

Krajný David Remax Zdroj: Jiří Koťátko

Krajný David Remax
Krajný David Remax
Krajný David Remax
Krajný David Remax
Krajný David Remax
14
Fotogalerie

Na realitním trhu nastává přelom. Celkové prodeje bytů dokonce o několik procent klesly. Alespoň podle dat jedné ze dvou největších realitních sítí v Česku Re/Max. A to v době, kdy se branže ocitá na Prahu digitální transformace. Prezident tuzemského Re/Maxu David Krajný ale na úplnou automatizaci obchodů s byty nevěří. „Google vám rozbitou karmu taky nespraví,“ říká. Byznysmen současně popisuje, proč si myslí, že v řadách realitních kanceláří doutná velký průšvih s penězi klientů.

Musejí realitní kanceláře v době rychle rostoucího trhu hnout prstem, aby získaly byznys?

Faktem je, že poslední tři roky byly velmi úspěšné. My jsme za tu dobu vyrostli o čtyřicet procent. Pravda ovšem také je, že realitní trh je cyklický. Po období boomu přichází pokles. A v minulém roce jsme již určitou stagnaci zaznamenali. První čísla indikují, že celkový loňský trh poklesl o čtyři procenta. My jsme loni o čtyři procenta rostli. Můžeme tak říci, že Re/Max zásadně zvýšil tržní podíl.

Ve srovnání s minulými roky jste ale už rostli pomalejším tempem. Co to způsobilo?

Je to slabší růst, ale jak jsem již říkal, musíte zohlednit fakt, že je to na klesajícím trhu. Jdeme tedy proti trendu. Navíc jsme v tržbách překročili hranici 700 milionů korun. Což už je pro růst jiný základ, než když rostete z nižších čísel. Takže jsme v zásadě spokojeni.  

V jakém smyslu trh klesá?

Hodnotově. Máme data, která ukazují, že z hlediska finančního objemu uskutečněných obchodů trh klesl o čtyři procenta.

Pokud bude trh dále klesat, jak vás to zasáhne?

Minulý rok byl důležitý kvůli tomu, že jsme nastartovali plno iniciativ, které by nám měly zaručit růst i v dalších letech. Čísla jsou určitě důležitá, ale je to jen odraz momentálního stavu. Navíc je ne vždycky můžete ovlivnit. Když se trh hýbe, můžete zažívat super roky, avšak vaše strategie přitom může být zastaralá. Mně naopak dělá radost, že jsme začali uskutečňovat strategii, která nám zajistí růst po mnoho dalších let.  

V čem nová strategie spočívá?

Když jsme před čtrnácti lety začínali, byli jsme lídry v inovacích. Počínaje marketingem přes způsob odměňování až po certifikaci makléřů. Rozvířili jsme tenkrát stojaté vody realitního trhu. Ten byl v té době hodně fragmentovaný, bylo tu relativně dost velkých značek. Možná kolem dvaceti. Aktuálně jsou na trhu jen dva skutečně velcí hráči. Jenže za těch čtrnáct let nás všichni okopírovali a mně připadalo, že jsme v inovacích ztratili leadership. Proto jsem vyhlásil sedm priorit a inovace jsou první z nich. Jen tak lze odpovědět na fakt, že se trh změnil. Ne že by lidé měli jiné potřeby, ale uspokojují je jinak. On-line hraje čím dál větší roli. Přitom je to velmi spletitý svět. Pokud mu nerozumíte, můžete se v něm utopit.

Co v tomto směru chystáte?

Vyhlásili jsme takzvanou digitální transformaci. Aby to nebyly jen plané řeči, začali jsme této strategii přizpůsobovat i organizaci. Vytvořili jsme novou pozici chief innovation officer. Na tento post jsme přijali Zbyňka Hauzra, který má bohaté zkušenosti ze start-upů. Má za úkol pracovat na digitálních platformách. Cílem je, aby makléři dostali něco navíc a mohli pracovat ještě lépe, rychleji a efektivněji.

Jak konkrétně bude digitální transformace v realitách vypadat?

Do budoucna bude vítězit ten, kdo bude mít data.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!