CTP expanduje k žilinské automobilce Kia

Továrna Kia v Žilině

Továrna Kia v Žilině Zdroj: Kia Motors

Lídr tuzemského trhu průmyslových nemovitostí CTP pokračuje v expanzi do českých a slovenských regionů, v nichž dříve hrála prim spíše jeho konkurence. Firma aktuálně koupila průmyslovou zónu v Žilině, která navazuje na průmyslový uzel kolem tamní automobilky Kia.

„Nová lokalita byla vybrána na základě poptávky našich zákazníků z rostoucího automobilového průmyslu v České republice i na Slovensku a odpovídá strategii CTP nabízet klientům prémiové prostory v okamžiku, kdy je potřebují,“ sdělil ředitel CTP pro rozvoj byznysu Jaroslav Kaizr.

CTP koupila v Žilině téměř jedenáctihektarovou parcelu. Developer na ní plánuje výstavbu hal o celkové výměře kolem 53 tisíc metrů čtverečních. „Výstavba začne již brzy s tím, že v roce 2015 bude k dispozici první deset tisíc čtverečních metrů,“ uvedla firma.

Podle ředitele poradenské společnosti 108 Agency Jakuba Holce expanze na Slovensko určitě smysl dává. „Slovensko zažívá od druhého kvartálu opět boom a lze předpokládat, že příští rok bude pokračovat. Navíc pro každou tuzemskou firmu je expanze na Slovensko logický krok díky společné historii a jazyku,“ poznamenal Holec.

Dlouhodobým plánem CTP je do roku 2017 vyrůst na tři miliony metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Firma kvůli tomu již loni odstartovala silnou expanzi. Zaměřila se hlavně na akvizice pozemků v okolí Prahy. Nový byznys ale připravuje i v regionech. Přípravu zánovních průmyslových parků zahájila mimo jiné u hranic s Německem v Kadani a Odravě u Chebu. Firma rovněž oživila byznys v Rumunsku.

Pod drobnohledem trhu

CTP je v současnosti pod drobnohledem celého trhu kvůli jednání o prodeji firmy. Pokud transakce se společností podnikatelů Remona Vose a Eddyho Maase klapne, bude to největší realitní obchod v historii Česka. Jeho hodnota se odhaduje zhruba na dvě miliardy eur.

Na výnosech z nájemného skupina minulý rok inkasovala přibližně 120 milionů eur. Za letošní rok očekává růst výnosů na 135 milionů eur.

CTP provozuje průmyslové parky i v zahraničí:
Společnost CTP patří k předním realitním developerům v Česku. Dominantní postavení má zejména na jižní Moravě a v Brně. Provozuje síť více než 30 průmyslových parků, které se vedle ČR nacházejí i na Slovensku, v Rumunsku a Polsku. K projektům CTP patří také Spielberk Office Centre s kancelářskými prostorami poblíž středu Brna.