CTP vzrostou příjmy z pronájmů, jejich plochu dál rozšíří

Nová administrativní centra -  2. místo: IQ Ostrava Office Park, Ostrava, CTP

Nová administrativní centra - 2. místo: IQ Ostrava Office Park, Ostrava, CTP Zdroj: CTP

Developerské společnosti CTP letos vzrostou příjmy z pronájmů o 12 procent na 135 milionů eur (zhruba na 3,7 miliardy korun). Pro příští rok plánuje developer další růst na 153 milionů eur. Firma chce navíc zvětšit i plochu, kterou pronajímá. Letos svoje portfolio zvýšila na 2,439 milionu metrů čtverečních, v roce 2017 chce mít více než tři miliony metrů čtverečních.

„Toto sami nepostavíme, něco budeme muset koupit. Příležitostí na trhu vidíme poměrně dost,“ uvedl regionální ředitel CTP Tomáš Budař. Podle Budaře růst souvisí většinou se spokojeností stávajících klientů, kteří rozšiřují svoje působení v Česku. V Brně se například do prostor CTP letos přestěhoval výrobce mikroskopů FEI. Růst se podle Budaře netýká jen firem, které sídlí v Brně. Svoje prostory rozšíří například ABB v Hranicích na Moravě.

CTP ale čeká, jak se zachovají některé firmy, kterým v roce 2016 vyprší desetileté smlouvy. Týká se to téměř pěti procent všech prostor, které CTP pronajímá, což je poměrně vysoké číslo.

CTP provozuje průmyslové parky i v zahraničí
Společnost CTP patří k předním realitním developerům v Česku. Dominantní postavení má zejména na jižní Moravě a v Brně. Provozuje síť více než 30 průmyslových parků, které se vedle ČR nacházejí i na Slovensku, v Rumunsku a Polsku. K projektům CTP patří také Spielberk Office Centre s kancelářskými prostorami poblíž středu Brna.

Brněnská průmyslová zóna na Černovické terase se příští rok rozroste o dvě nové výrobní haly. Výrobu tam z Vyškova přesune potravinářská společnost Neli a novou větší výrobní halu bude mít producent ocelových trubek 1CSC Precision Tubes. Nové provozy mají začít fungovat koncem roku 2015, dohromady v obou firmách vznikne kolem 500 pracovních míst.

CTP letos otevřelo na jižní Moravě první retail park, centrum pro maloobchod. Je to lokalita v Modřicích proti Olympii přes dálnici D2. Prvním obchodem je sportovní řetězec Decathlon. Modřický retail park nabídne v budoucnu 45 tisíc metrů čtverečních ploch. V příštím roce se má dál rozšiřovat.

„Před třemi týdny jsme podepsali kupní smlouvu se společností XXXLutz, která zřejmě od března příštího roku zahájí výstavbu prodejny nábytku,“ uvedl Budař. Firma chce obsadit i zbývajících 22 hektarů plochy retail parku. Má jít o speciální obchody, mimo jiné o hobbymarkety.