Dálnice duchů se v pátek otevře motoristům

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Byla hotová už v létě, zatím ale lákala jen kolečkové bruslaře a zloděje kovů. Motoristům se otevře až tento pátek. Řeč je o šestikilometrovém úseku dálnice D47 od Bohumína na hranice s Polskem.

Ředitelství silnic a dálnic úsek na polskou hranici několik měsíců po dokončení nechávalo raději zavřený, neboť v opačném případě by muselo u Bohumína umístit upozornění, že jde o slepou ulici. Nebylo totiž kam pokračovat, kvůli problémům na polské straně s dálničním mostem se propojení několikrát odložilo.

Nyní Poláci problém vyřešili objížďkou části se zmíněným problémovým mostem. V plném rozsahu tak bude dálnice fungovat jen do městečka Mszana, poté budou muset až do Swierklan řidiči jet po objízdné trase. Objížďka je přitom určena jen pro osobní automobily, omezení pro náklaďáky bude vyznačeno už na české straně.

Dálnice D47 má spojit Česko s PolskemDálnice D47 má spojit Česko s Polskem | RSD

Plnohodnotně by měla být dálnici k dispozici od poloviny příštího roku. Po D2, D5 a D8 je dálnice D47 (do budoucna zvaná D1) čtvrtým napojením na zahraniční dálniční sítě. Navazující polská A1 má výhledově vést až do Gdaňsku u Baltského moře, již nyní křižuje dálnici A4 na trase Vratislav – Krakov. Pro řidiče z Moravskoslezského kraje tak může být trasa přes Polsko výhodnější například při jízdě do severního Německa než tuzemská varianta přes Brno a Prahu. Prapůvodní plány počítaly se zprovozněním dálnice do Polska už na rok 2010.

„Hraniční úsek dálnice u Bohumína je zároveň poslední stavbou v rámci projektu dálnice D47. Jeho první úsek v délce 17 km byl otevřen v roce 2007 v části Ostrava – Bohumín a nyní je zprovozněno celých 80 kilometrů. V rámci celého tahu dálnice D1 Praha – Brno – Ostrava – Polsko v délce 377 kilometrů již tedy zbývá dobudovat pouze úsek Říkovice – Lipník nad Bečvou u Přerova,“ shrnul ředitel ŘSD David Čermák.