Developer CTP dostal velký úvěr od německé banky

Remon Vos

Remon Vos Zdroj: E15 Anna Vackova

Lídr tuzemského trhu průmyslových nemovitostí CTP získal další výraznou finanční injekci pro posílení svého byznysu. Skupina v čele s Remonem Vosem uzavřela vůbec poprvé úvěrový kontrakt s německou bankou Pbb Deutsche Pfandbriefbank. Úvěr bude činit celkem 132 milionů eur.

Peníze jsou určené na rozvoj logistického parku v Boru u Tachova hned u dálnice D5. Tedy v lokalitě, kde společnost DHL bude pro diskontní módní řetězec Primark provozovat velký sklad pro zásobování západoevropských obchodů. „Díky aktuálním výhodným finančním podmínkám na trhu a rychlému pochopení potřeb společnosti, jako je CTP, jsme se s Pbb Deutsche Pfandbriefbank dohodli na sedmiletém financování,“ uvedl finanční ředitel developera Radek Zeman.

Největší stavitel skladů a průmyslových hal v Česku získal nově ještě jeden úvěr. Celkem třicet milionů eur mu v tomto případě půjčila Société Générale a její tuzemská dcera Komerční banka. Finance v tomto případě poslouží na výstavbu v brněnském průmyslovém parku.

Přibudou další úvěry

Za celý loňský rok uzavřela CTP úvěrové kontrakty za 717 milionů eur. To představuje financování přibližně 63 procent portfolia společnosti. Další úvěry za 220 milionů eur skupina podle očekávání uzavře v letošním druhém čtvrtletí. Čtyřka evropského trhu s logistickými nemovitostmi za loňský rok podle předběžných výsledků zvýšila příjmy z pronájmů hal o dvanáct procent na 135 milionů eur.

„V roce 2015 očekáváme růst hrubých nájemních příjmů na 150 milionů eur,“ dodal finanční šéf firmy Zeman. Firma současně odhaduje, že dál poroste hodnota jejího portfolia.

To je mimo jiné zajímavé kvůli tomu, že trh s napětím očekává zprávu o možném prodeji CTP či alespoň její části. Transakce by se mohla pohybovat kolem dvou miliard eur. V historii českého realitního trhu by to byl rekord.