Developer ECM loni na podzim zmírnil ztrátu na 1,2 miliardy korun

ECM Real Estate Investments

ECM Real Estate Investments Zdroj: ctk

Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) měla v loňském třetím čtvrtletí ztrátu 48 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun), o rok dříve to bylo 62,3 milionu eur (kolem 1,6 miliardy korun). Oznámila to dnes firma. Zadlužená ECM je od roku 2011 v úpadku.

Celkový kapitál ECM se ve třetím čtvrtletí 2011 propadl do záporných 120 milionů eur, tedy asi na tři miliardy korun. V závěru roku 2010 činila záporná hodnota kapitálu 72,8 milionu eur (přibližně 1,8 miliardy korun).

Úhrnná aktiva ECM klesla od začátku loňského roku do třetího čtvrtletí o 24 procent na 119 milionu eur (zhruba tři miliardy korun). Příčinou je přecenění hodnoty projektů a úbytek peněz ve firemní pokladně.

Insolvenční řízení s ECM trvá od jara 2011. Od července byla ECM v konkurzu, Vrchní soud v Praze však rozhodnutí o konkurzu v říjnu kvůli procesním chybám zrušil. Opakovaná schůze věřitelů v listopadu o způsobu řešení úpadku developera nerozhodla, od té doby se čeká na výrok soudu. Lhůta pro jeho rozhodnutí není.

Věřitelé přihlásili v insolvenčním řízení s ECM pohledávky za 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala z toho ale uznal jen pohledávky za 2,2 miliardy korun.

Reorganizaci kromě předsedy představenstva a generálního ředitele ECM Milana Janků jako způsob řešení dluhů předložila společnost Astin Capital Management, která zastupuje část držitelů dluhopisů. V insolvenčním řízení s ECM přihlásila vůbec největší pohledávku kolem tří miliard korun. Insolvenční správce Hala ale nárok Astin Capital neuznal.

Naopak konkurz ECM kromě insolvenčního správce prosazuje například firma Glancus Investments ze skupiny PPF. ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci. Společnost založil v roce 1991 podnikatel Janků.