Developer JRD rozšiřuje záběr. Kromě bytů bude stavět i kanceláře

Viadukt Anděl

Viadukt Anděl Zdroj: JRD

Viadukt Anděl letecká
Viadukt Anděl, ul. Nádražní
Viadukt Anděl večerní
Viadukt Anděl
5
Fotogalerie

Český rezidenční developer JRD vstupuje do komerčního segmentu. Svoji první administrativní budovu Viadukt Anděl firma postaví hned naproti obřímu projektu Smíchov City, jehož realizaci loni odstartovala Sekyra Group. 

Sedmipodlažní budova na nároží ulic Nádražní a U Železničního mostu nabídne téměř 6 500 metrů čtverečních pronajímatelné plochy, z nichž 5 700 připadne na kanceláře a zbytek na obchody nebo služby. Návrh vytvořilo studio Podlipný Sladký architekti, které je dvorním ateliérem JRD, z něhož pochází většina jeho rezidenčních projektů.

„Díky shodě s investorem Property N74 bude nový projekt vycházet ze stejných principů energetické šetrnosti a zdravého vnitřního prostředí, které jsme dosud uplatňovali u rezidenční výstavby,“ prohlásil majitel JRD Jan Řežáb. Za Property N74 stojí čeští investoři, s nimiž developer dlouhodobě spolupracuje.

Viadukt Anděl má pravomocné územní rozhodnutí. JRD plánuje zahájit výstavbu letos na podzim. Vzhledem k aktuální situaci na trhu ale nebude stavět spekulativně. „Máme rozjednané první nájemce. Věřím, že se projekt vzhledem ke svým kvalitám na trhu uchytí. Navíc je teď aktivita v kancelářském developmentu ze strany řady developerů utlumená,“ dodal Řežáb.

Komunikace potrubní poštou

Projekt usiluje o zisk mezinárodního „zeleného“ certifikátu LEED Gold. „Budou zde instalovány moderní technologie včetně tepelného čerpadla s geotermálními vrty, fotovoltaického systému, automatického systému řízeného větrání s rekuperací s kompletně oddělenými okruhy přívodu a odvodu vzduchu, sálavého chlazení ze stropů, venkovního stínění, plnospektrálního osvětlení a inteligentního řídicího systému budovy,“ popsal Řežáb.

Developer bude zajišťovat hlavně projektový management stavby a řízení fit-outů, ke sjednávání pronájmů komerčních prostor přizval poradenskou firmu JLL. Nabízet bude i možnost coworkingu ve sdílené zasedací místnosti pro 40 lidí. V atriu budovy  vznikne odpočinková zóna, kterou ozvláštní designově ztvárněný funkční systém potrubní pošty.

JRD působí na rezidenčním trhu od roku 2003, kdy začala stavět komorní bytové projekty v nízkoenergetickém standardu. Od nich se časem posunula i k energeticky pasivním komplexům o stovkách bytů a akvizicím větších územních celků. „Naše skupina JRD Group se kromě rezidenční výstavby zabývá rovněž pozemkovým developmentem, investicemi a energetikou z obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické a větrné elektrárny nebo technologie plazmového zplyňování odpadů,“ doplnil Řežáb.

Tlak na slevy nájemného

JRD vstupuje na kancelářský trh v nejisté době. Pandemie ho spolu s hotelnictvím a maloobchodem zasáhla nejvíc ze všech realitních sektorů. Objem uzavřených nájemních smluv v administrativních budovách meziročně klesl téměř o čtvrtinu, když se loni v Praze pronajalo 333 tisíc metrů čtverečních.

„Ještě patrnější je pokles při pohledu na čistý objem pronájmů, tedy očištěný o obnovené smlouvy a podnájmy. S objemem zhruba 167 tisíc metrů čtverečních je to meziroční pokles o 38 procent,“ uvádí čerstvá analýza Trend Report 2021, kterou vydává Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Zatím se sice nominální nájemné drží na stejné úrovni jako v minulém roce, tlak na jeho snižování se však projevuje požadavky firem na vyšší pobídky, jako jsou takzvané nájemní prázdniny nebo příspěvky na vybavení prostor. Historicky nejvyšší úroveň pobídek byla v roce 2015, kdy dosahovala až do výše 34 procent z celkového nájemného, což korespondovalo s velkým množstvím volných prostor. Loni se  pohybovala do 25 procent.

„Neobsazenost dosáhla na přelomu roku sedmi procent, meziročně tak stoupla o 1,5 procenta. Při započtení prostor nabízených k podnájmům, které představují takzvanou šedou neobsazenost, narostla celková neobsazenost na trhu o dva procentní body, tedy na úroveň devíti procent,“ uvádí Trend Report.