Developer Sekyra chystá velký comeback

Rohanský ostrov, Sekyra Group

Rohanský ostrov, Sekyra Group Zdroj: Sekyra Group

Realitní podnikatel Luděk Sekyra chystá rázný návrat na trh. Po útlumu nové výstavby v předchozích letech začala jeho skupina shánět první důležitá razítka pro výstavbu na pražském Rohanském ostrově a současně pro pokračování projektu v Praze v Modřanech. Pokud povolovací procesy poběží hladce, chce Sekyra začít stavět už v půlce letošního roku. S dokončením výstavby rozdělené do pěti etap počítá na podzim 2017.

Harmonogram projektu už Sekyra několikrát upravoval. Když v roce 2008 zvítězil v soutěži magistrátu o zástavbu Rohanského ostrova, uváděl jako termín zahájení výstavby rok 2011. Poté jej posunul na rok 2013.

Na Rohanském ostrově počítá developer v první fázi s vybudováním šesti bytových a dvou kancelářských budov. Konkrétně bude tato část projektu čítat zhruba 280 bytů a přibližně 25 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

V případě projektu v Modřanech hodlá Sekyra postavit pět bytových nízkoenergetických domů. Kopnout do země tam hodlá poprvé na začátku roku 2015, dokončení stavby odhaduje na závěr roku 2017. „Záměrem dojde ke kultivaci stávajících nevyužívaných pozemků zbývající části továrního areálu čokoládovny Nestlé,“ uvedl developer v dokumentaci, již předložil k posouzení vlivů stavby na životní prostředí.

Podnikatel Luděk Sekyra má lukrativní práva například k výstavbě v lokalitě Nákladového nádraží ŽižkovPodnikatel Luděk Sekyra má lukrativní práva například k výstavbě v lokalitě Nákladového nádraží Žižkov | Sekyra GroupPodnikatel Luděk Sekyra má lukrativní práva například k výstavbě v lokalitě Nákladového nádraží Žižkov

V Modřanech už Sekyra stavěl. V roce 2009 tam dokončil první etapu projektu Belarie Park, v němž chce nyní pokračovat. Pro Nestlé tam také vybudoval tuzemskou centrálu koncernu, kterou v roce 2010 koupil realitní magnát Radovan Vítek.

Sekyra patří k výrazným postavám tuzemského realitního byznysu, přestože v posledním období realizoval jen menší bytový projekt v Dolních Počernicích. V minulosti získal lukrativní práva k plánované výstavbě nejen na Rohanském ostrově, ale také na Nákladovém nádraží Žižkov, v okolí smíchovského nádraží a na Vítězném náměstí. V současné době připravuje také výstavbu dvou desítek luxusních bytů na Smíchově a 270 bytů v Karlových Varech. Vedle developerských aktivit patří Sekyra také mezi sponzory KDU-ČSL.