Developer VGP bude stavět haly společně s Allianz. Pronájmy jeho skladů dosáhly rekordu

Stavba logistického centra (ilustrační foto)

Stavba logistického centra (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

VGP Park Horní Počernice
2
Fotogalerie

Developer, správce a vlastník průmyslových nemovitostí VGP postaví společně s pojišťovací skupinou Allianz v příštích pěti letech logistické areály v Česku, Německu, Maďarsku a na Slovensku v celkové hodnotě 2,8 miliardy eur, tedy zhruba 72 miliard korun.

Společnosti Allianz Real Estate a VGP, která vznikla v Čechách koncem 90. let jako rodinná firma belgických investorů, založily nový společný podnik s podílem 50 ku 50. Jejich partnerství už trvá pět let, dříve se však týkalo nákupu dokončených objektů.   

Společně už VGP a realitní větev Allianz budují v bavorské metropoli VGP Park Munich. Ve čtveřici zemí, na niž se nové partnerství soustředí, má developer v plánu výstavbu více než 90 nemovitostí o souhrnné ploše 2,5 milionu metrů čtverečních. Celkem 25 strategických lokalit zahrnuje i hlavní města Bratislavu, Berlín a Budapešť.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku

Video placeholde
• Videohub

Zelené spojenectví

Logistické nemovitosti jsou aktuálně hlavním zaměřením Allianz Real Estate. Aktuálně společnost spravuje v tomto sektoru majetek v hodnotě více než deseti miliard eur, zhruba polovinu z toho v Evropě.

„Uvědomujeme si, jaké příležitosti nabízí rozvoj e-commerce. Partnerství s firmami, jako je VGP, nám umožňuje výrazně zvětšovat naše logistické portfolio v oblastech, které považujeme za klíčové,“ uvedl Kari Pitkin, šéf evropské obchodní divize Allianz Real Estate.

Jedním z důvodů partnerství s VGP je „zelené“ stavění v souladu s odpovědnými a udržitelnými principy, označovanými zkratkou ESG. „Udržitelnost není jen součást našeho byznysu, to je náš byznys,“ říká zakladatel a výkonný ředitel VGP Jan Van Geet s tím, že jeho rodinná firma vítá evropský Green Deal. Minulý měsíc například VGP oznámila, že bude v krátké době využívat ve svých kancelářských budovách výhradně elektřinu získanou z obnovitelných zdrojů.

Dvojnásobný meziroční nárůst

Společnost VGP vznikla v České republice v roce 1998, po deseti letech vstoupila na Slovensko, do Maďarska a do Pobaltí. V roce 2013 expandovala do Německa a poté do zemí Beneluxu, Rakouska a do Itálie. Celkem už staví a provozuje logistické areály a semiindustriální parky ve 13 zemích, naposledy loni přibyly Srbsko a Francie.

Pandemie měla na podnikání VGP podobně jako u dalších stavitelů skladů pozitivní dopad. Za růstem poptávky je další rozmach internetových obchodů. „Máme za sebou vůbec nejlepší rok z hlediska uzavřených pronájmů a metrů čtverečních ve výstavbě,“ konstatoval Van Geet.

Podle zatím dostupných výsledků firmy se za deset měsíců roku 2021 objem nájemních smluv včetně renegociací meziročně zdvojnásobil. Příjmy z pronájmů stouply zhruba o třicet procent. Developer měl ve výstavbě 1,6 milionu metrů čtverečních, což byl dvojnásobek oproti říjnu 2020. Dohromady tak portfolio VGP zahrnuje 2,87 milionu metrů čtverečních prostor, které jsou z 99 procent pronajaté.