Developer YIT rozjíždí modulární výstavbu. Do bytů montuje už hotové koupelny

Modulová koupelna je samostatný stavební dílec

Modulová koupelna je samostatný stavební dílec Zdroj: Yit

Developer YIT instaluje prefa koupelny v bytovém projektu Lappi Hloubětín
Instalace modulové koupelny v bytovém projektu Lappi Hloubětín
Prefa koupelna ve vzorovém bytě projektu Suomi Hloubětín.
Vizualizace koupelny v projektu Lappi Hloubětín
Vizualizace projektu Lappi Hloubětín
7
Fotogalerie

Modulární výstavba z prefabrikovaných dílů dorazila do tuzemského developmentu. Rezidenční stavitel YIT začal instalovat předem vyrobené koupelny do bytových domů ve svém pražském projektu Lappi Hloubětín. Ačkoli byly prefabrikáty dřív vyzdvihovány zejména v souvislosti s finanční úsporou, dnes developer mluví hlavně o ušetřeném čase. Dalším krokem mají být v továrně vyrobené balkony.

Současná střední generace, vyrůstající tehdy v panelových domech, si u slova prefabrikace často vybaví umakartová jádra. Tovární výroba je dnes ovšem součástí technologicky pokročilé výstavby 4.0, využívající kybernetizaci. Zejména v severských zemích jsou hotové moduly stále víc používány.

„Pro instalaci prefabrikovaných koupelen jsme se rozhodli kvůli efektivnější a preciznější výstavbě, chybějícím pracovním silám ve stavebnictví a předpokládanému mírnému urychlení výstavby,“ vysvětluje výrobní ředitel YIT Petr Altmann.

Developer s finskými kořeny nepředpokládá, že hned u tohoto průkopnického projektu ušetří. „Protože jde o naši první instalaci prefabrikovaných koupelen, budeme schopni si vše vyhodnotit až po dokončení. Velkým benefitem je, že díky výrobě koupelnových modulů v továrně se snižují nároky na počet dělníků a řemeslníků, což je v dnešní době, kdy firmy bojují s nedostatkem pracovních sil, významná pomoc,“ pokračuje Altmann.

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

Také v případě „továrních“ koupelen mají budoucí majitelé bytů na výběr z několika barevných a designových variant. Tedy pokud si byt kupují ještě předtím, než je modul namontován. Vzhledem k instalaci pomocí jeřábů se prefabrikované koupelny montují v raných fázích výstavby dřív, než se dělají stropy. 

Jedno potrubí

S montáží koupelen má zkušenost tuzemská projektová a inženýrská společnost Afry CZ z mezinárodní skupiny Afry. Aktuálně dokončuje projekty prefabrikovaných designových koupelen ve dvou norských rezidenčních komplexech.

„Modulová koupelna je samostatný stavební dílec, sestavený ze stěn, stropu, podlahy, kompletně opatřený obklady, dlažbami, zárubněmi, sanitárními instalacemi, elektrorozvody a všemi zařizovacími předměty, jako jsou sprcha, toaleta, zrcadla či svítidla,“ popisuje firma Afry.

Z pohledu projektanta spatřuje výhody i v tom, že není třeba navrhovat připojovací potrubí pro každou vodovodní baterii a jiný koncový prvek. Tím je samotná modulová koupelna napojená na předávacích místech na potrubí a elektrorozvody.

Balkony z továrny

Developer YIT už chystá využití prefabrikátů v dalších lokalitách.  „Například do bytového projektu Vesi Hostivař budeme instalovat i odlehčenou variantu prefabrikovaných koupelen,“ upřesnil Altmann.

„Technologii prefabrikace chceme začít využívat i na část nosné konstrukce domu, zvažujeme také balkony zavěšeného typu. V tomto ohledu připravujeme pilotní projekt,“ dodal Altmann.