Developeři plánují zdražit byty kvůli vyšší DPH

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) způsobí v roce 2012 pravděpodobně také zdražení nových bytů v řádu desítek až stovek tisíc korun. Novou výstavbu navíc minimálně v příštím roce čeká útlum. Vyplývá to z odpovědí největších developerských firem.

„V konečné ceně našich bytů musíme promítnout nejen vyšší sazbu DPH, ale také vyšší náklady na energii a stavební materiály, jinak bychom končili v červených číslech,“ řekl finanční ředitel společnosti Finep Holding Štěpán Havlas. Podobně zdůvodňují plánované zvýšení cen také firmy Central Group, Ekospol a Skanska.

Generální ředitel Ekospolu Evžen Korec odhaduje, že příští rok se v Praze prodá kolem 3 tisíc nových bytů, což by znamenalo meziroční pokles trhu asi o deset procent. „V druhém pololetí 2012, v návaznosti na plánované další zvýšení DPH, předpokládáme oživení poptávky. Dlouhodobější oživení pak očekáváme až od podzimu 2013, kdy si lidé zvyknou na jednotnou vyšší sazbu DPH,“ sdělil obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner.

Finep uvádí, že například jednopokojový byt, který se nyní prodává za 1,5 milionu korun, může od Nového roku zdražit zhruba o 61 500 korun. V případě třípokojové jednotky v novostavbě v ceně 3,3 milionu se může cena zvýšit o 133 500 korun.

„Řada developerů se snaží zahájit maximální množství projektů ještě do konce letošního roku, aby klientům mohli nabídnout částečné či plné profinancování ještě se sníženou sazbou DPH. Do jisté míry tak může letos dojít i k 'předzásobení' na straně nabídky a celkový počet zahájených bytů v příštím roce tak meziročně poklesne,“ řekl šéf Ekospolu Korec.

Dolní sazba daně z přidané hodnoty příští rok stoupne na 14 procent ze současných deseti procent. Od roku 2013 se sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Na byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních se nyní vztahuje snížená sazba DPH deset procent. Většina novostaveb na trhu patří právě do této kategorie. U obchodů se staršími byty se neplatí DPH, ale daň z převodu nemovitostí.