Developerům v Praze se opět daří, prodeje nových bytů stouply o 17 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: b2b projekt

Během prvních pěti měsíců roku developeři prodali v Praze 2500 nových bytů, což znamená meziroční růst o 17 procent. Vyšším prodejům nahrává několik faktorů, mezi ty nejzásadnější patří stále nízké úroky hypotečních úvěrů. Trhu se daří i přesto, že podle studie Delloite Češi platí za nové byty nejvíc ve střední Evropě.

„Čím nižší jsou, tím vyšší jsou prodeje nových bytů,“ podotkl ke vlivu úroků na prodeje bytů generální ředitel developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

Developerům nepřímo pomáhají také banky, jejichž úročení vkladů se blíží nule. „Roste proto zájem o alternativní, ale zároveň bezpečné investování, kterým je i pořízení bytů k dalšímu pronájmu,“ poznamenal šéf Trigemy, která pražský developerský trh dlouhodobě monitoruje.

Do blízké budoucnosti s optimismem

Češi podle něj výrazně upřednostňují vlastnictví bytu před bydlením v pronájmu. „Považují to za jedno z kritérií sociálního postavení ve společnosti. V bohatších zemích na západě je přitom nájemní bydlení mnohem rozšířenější,“ upozornil Soural.

I kvůli tomu se dívá do blízké budoucnosti s optimismem. „V krátkodobém výhledu tří až pěti let se bude rezidenční development v hlavním městě vyvíjet pozitivně,“ dodal.

Pozitivní trendy potvrzují i prodejní statistiky. V prvním letošním čtvrtletí developeři v hlavním městě podle společné statistiky Trigemy, Ekospolu a Skanska Reality prodali celkem 1350 nových bytů, což je meziročně o 11 procent více. Za celý loňský rok si nový byt pořídilo přes 5000 kupců.

České byty jsou nejdražší v regionu

Prodeje rostou navzdory vysokým cenám, podle studie společnosti Deloitte jsou totiž byty v České republice nejdražší ve střední Evropě. Jejich ceny se průměrně pohybují kolem 1186 eur, což je 32 556 korun za metr čtvereční. Naopak v nejlevnějším Maďarsku vychází metr čtvereční na 25 172 korun.

Samotná Praha je dražší i v porovnání s okolními hlavními městy. „V Praze ceny nových rezidenčních nemovitostí převyšují ty ve Varšavě o 750 eur, což je 20 587 korun za metr čtvereční a jsou srovnatelné například se španělským Madridem,“ uvedla partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová.