Ďolíček se promění. Odstartují to městské byty, naváže rekonstrukce stadionu a sportovní hala

Ďolíček se promění. V jeho blízkosti vyrostou městské byty.

Ďolíček se promění. V jeho blízkosti vyrostou městské byty. Zdroj: Kuba & Pilař architekti

Vzniknou i nová veřejná prostranství.
Vítězný projekt je kombinací chodbového a pavlačového bytového domu.
Model projektu bytového domu
Model projektu bytového domu
5
Fotogalerie

Další byty pro Prahu, tentokrát ve Vršovicích, navrhla brněnská kancelář Kuba & Pilař architekti. Zvítězila ve druhé architektonické soutěži, kterou vypsala Pražská developerská společnost (PDS), na návrh bytového domu na rohu ulic Petrohradské a Vršovické nedaleko fotbalového stadionu Bohemians. Stavět se začne nejdříve za tři roky.

 Návrh vybrala odborná porota vedená architektkou Pavlou Pannovou. „Rozhodování nebylo jednoduché, protože všechny ostatní návrhy měly vysokou kvalitu. Ten vítězný nabízí nová veřejná prostranství s parkovou úpravou podél Botiče a vytváří menší náměstí u Vršovické ulice,“ uvádí. Vítězné studio nyní začne pracovat na dokumentaci pro stavební povolení.

Náklady projektu PDS odhaduje na zhruba 650 milionů korun. Upozorňuje ovšem, že se jedná o cenovou predikci v cenových hladinách první poloviny roku 2021. Přesné stavební náklady bude možné určit až před zahájením realizace. 

U bytového domu ve Vršovicích PDS nezůstane. „V příštím roce vyhlásíme architektonickou soutěž na rekonstrukci fotbalového stadionu a také probíhají  přípravné kroky k projektu sportovní haly v Přípotoční ulici,“ uvedl ředitel firmy Petr Urbánek.       

Promění se tak celá lokalita včetně Ďolíčku. „V roce 2021 jsme s městskou částí Praha 10 podepsali memorandum o spolupráci na rozvoji lokality Vršovická, jejíž první vlaštovkou je příprava výstavby bytového domu v místě, kde záměr výstavby polyfunkčního objektu již od devadesátých let existoval,“ popisuje náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Druhé místo v soutěži obsadilo rakouské studio heri+salli a třetí dánský ateliér ADEPT ve spolupráci s českým ohboi. 

PDS kromě bytového domu ve Vršovicích a již letos představeného smíchovského projektu V Botanice připravuje další městské projekty. Mezi nimi je bytový dům na Palmovce i několik projektů v nové městské čtvrti v okolí budoucí stanice metra D Nové Dvory.

PDS byla založena z iniciativy Petra Hlaváčka v polovině roku 2020 jako příspěvková organizace hlavního města. Jejím úkolem je především rozšířit městský bytový fond, aby město mělo v rukou výrazně více bytů k pronájmu, které mohou být k dispozici zejména pro takzvané preferované profese. PDS nyní hospodaří s více než 600 tisíci metry čtverečními, které vlastní město. Na nich by mělo v následujících deseti letech vyrůst až osm tisíc bytů.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub