První soutěž na městské byty vyhrálo studio bod architekti. Praha je postaví na Smíchově

Historicky první architektonická soutěž na městský development v Praze má vítěze.

Historicky první architektonická soutěž na městský development v Praze má vítěze. Zdroj: Atelier bod architekti

Historicky první architektonická soutěž na polyfunkční dům V Botanice byla zahájena v březnu 2022.
Bytový dům V Botanice s 56 městskými nájemními byty a maloobchodním prostory v přízemí.
Městské nájemní byty V Botanice budou určené pro preferované profese, které zajišťují chod a služby města nebo matky samoživitelky.
Porota vedená Borisem Redčenkovem ocenila celkový návrh bytového domu, který je přiměřený urbanistické situaci, zajímavé architektonické i materiálové řešení fasády, vytvoření klidného uzavřeného dvora a dobré dispozice bytů.
Detailní práce na projektové dokumentaci pro územní řízení začnou po uzavření smlouvy s vítězem soutěže.
6
Fotogalerie

Historicky první architektonická soutěž vyhlášená Pražskou developerskou společností (PDS) má vítěze. Bytový dům s šestapadesáti byty v ulici V Botanice v Praze 5 postaví pražské studio bod architekti. S vítězným týmem uzavře PDS smlouvu a začnou práce na dokumentaci pro územní řízení. Stavba má začít v roce 2024.

„Návrh bytového domu V Botanice, který vzešel z architektonické soutěže, mě potěšil. V proluce městského bloku na hlavní smíchovské třídě vyroste reprezentativní dům odpovídající nárokům na moderní bydlení i soudobou architekturu. Městské nájemní byty V Botanice budou určené pro preferované profese, které zajišťují chod a služby města, nebo matky samoživitelky. V přízemí domu budou obchody a služby,“ říká první náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Poslechněte si podcast o budoucnosti Prahy. Nikita Poljakov o ní mluvil s šéfem IPRu Ondřejem Boháčem >>

Vítězný návrh vybrala porota vedená architektem Borisem Redčenkovem ze studia A69, které stojí například za podobou urbanismu Smíchoff City a budoucího smíchovského terminálu nebo urbanistickou studií Florenc 21. Podle něj porota ocenila především stabilizaci složitého kontextu daného místa i uklidňující estetiku.

„Dům je důstojným partnerem Portheimky a kostela sv. Václava. Zaujalo nás architektonické a materiálové řešení fasády domu a vytvoření klidného uzavřeného prostředí dvora jako místa pro společenský kontakt jeho obyvatel,“ uvedl Redčenkov na adresu vítězů, kteří jsou rovněž autory rekonstrukce radnice na Praze 7.

Druhým nejlepším návrhem přispěli podle hodnocení poroty architekti ze studia ov-architekti. Třetí místo získal rakouský ateliér Baumschlager Hutter. Oceněné architektonické týmy si mezi sebou rozdělí 1,9 milionu korun.

PDS byla založena z iniciativy Petra Hlaváčka v polovině roku 2020 jako příspěvková organizace hlavního města. Jejím úkolem je především rozšířit městský bytový fond, aby město mělo v rukou výrazně více bytů k pronájmu, který může být k dispozici zejména pro takzvané preferované profese. PDS nyní hospodaří s více než 600 tisíci metry čtverečními, které vlastní město. Na nich by mělo v následujících deseti letech vyrůst až osm tisíc bytů.

Kromě bytového domu na Smíchově PDS připravuje další městské projekty. Mezi nimi je bytový dům v blízkosti vršovického stadionu Ďolíček, bytový dům na Palmovce nebo několik projektů v nové městské čtvrti v okolí budoucí stanice metra D Nové Dvory.