Domov důchodců se v režii miliardáře Skaly změní na bydlení pro hipstery

Budovy Pražské správy nemovitosti v Praze-Jinonicích. Bývalý dům pro seniory se změní hlavně na bydlení pro mladé.

Budovy Pražské správy nemovitosti v Praze-Jinonicích. Bývalý dům pro seniory se změní hlavně na bydlení pro mladé. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Vizualizace interiérů projektu Vbloku Pražské  správy nemovitostí v Praze-Jinonicích.
Budovy Pražské správy nemovitosti v Praze-Jinonicích.
Vizualizace interiérů projektu Vbloku Pražské  správy nemovitostí v Praze-Jinonicích.
Budovy Pražské správy nemovitosti v Praze-Jinonicích.
Vizualizace interiérů projektu Vbloku Pražské  správy nemovitostí v Praze-Jinonicích.
18
Fotogalerie

Desítky milionů korun investuje miliardář Václav Skala do oprav někdejšího domu pro seniory v Praze 5. Byty tam prodává za ceny, za které se v metropoli nabízejí novostavby.

Pražská správa nemovitostí realitního magnáta Václava Skaly se na realitním trhu postarala o překvapení. Místo očekávané demolice bývalého Domova pro seniory Albion se PSN rozhodla soubor starších budov v Praze-Jinonicích zachovat a předělat na atraktivní bydlení nazvané Vbloku. Dvě ze tří částí areálů budou určené pro mladé, třetí objekt má sloužit starší generaci.

„Objekt nyní opravujeme tak, aby byl plně funkční. Například budeme v jednotkách instalovat vysokorychlostní internet přes optický kabel, zajímavě a vkusně budou opraveny koupelny, nášlapné vrstvy a design společných prostor děláme ve spolupráci s interiérovou designérkou Ivankou Kowalski,“ řekl mluvčí PSN Filip Schroll. Náklady na opravy odhaduje na několik desítek milionů korun.

S celkovou rekonstrukcí budov vlastník nepočítá. Řada prvků proto zůstane původních. A to včetně obvodového pláště budov. Tvoří je takzvaný boletický panel. Tento stavební prefabrikát, hojně používaný v 70. a 80. letech, často obsahuje azbest.

„Azbest je obsažen ve fasádě, jako na dalších stovkách objektů v Praze. Proto jsme si nechali změřit odbornou firmou případný výskyt azbestu v jednotkách a znaleckým posudkem a laboratorními výsledky bylo potvrzeno, že ubytovací jednotky jsou nezávadné, tedy je lze užívat k tomu, k čemu jsou kolaudovány,“ dodal Schroll z PSN.

Skalova firma sází na to, že kupce přitáhne možnost pořídit si menší byty populární i mladé generace. „Podařilo se nám dostat na výjimečně nízké ceny, můžete si tedy koupit jednotku již od 1,8 milionu korun, což je na realitním trhu neuvěřitelně nízká částka,“ uvedl zástupce Pražské správy nemovitostí.

Při přepočtu však ceny bytů v projektu přesahují často sto tisíc korun za čtvereční metr. A to zvláště u garsonek s plochou kolem šestnácti metrů čtverečních. To je cena, za kterou se v současnosti v Praze podle dat poradenské společnosti Deloitte nabízejí v průměru novostavby. K tomu si majitelé bytů Vbloku budou muset ještě připočítat náklady na pořízení kuchyňské linky.

„Koncept mikro jednotek je populární a u malých bytů je možné cenu za metr čtvereční vždy vytáhnout trochu výš. Projekt Vbloku se na první pohled tváří zajímavě, ale při bližším ohledání zjistíte, že jde spíše o studentské koleje,“ komentovala realitní makléřka, která si nepřála být jmenována.

Soubor nemovitostí se nachází hned vedle velkého developerského projektu Waltrovka budovaného skupinou Penta. Pražská správa nemovitostí koupila budovy letos na jaře od společnosti v čele s bývalým ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem.