Z vedení skupiny CEFC odešla Marcela Hrdá. Tvrdík je nově v dozorčí radě CITIC Europe

Marcela Hrdá byla ve vedení CEFC od roku 2016. Dřéve vedla například Českou poštu.

Marcela Hrdá byla ve vedení CEFC od roku 2016. Dřéve vedla například Českou poštu. Zdroj: ceska posta

Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky
Jaroslav Tvrdík se objevil ve vedení nové společnosti CITIC Europe.
Marcela Hrdá skončila ve vedení CEFC Europe.
4
Fotogalerie

Ve vedení skupiny CEFC v Česku nastávají další změny. Čínská skupina CITIC, která CEFC ovládá, současně do nového tuzemského zastoupení angažovala Jaroslava Tvrdíka.

Po dvou a půl letech skončila ve vedení české části čínské skupiny CEFC manažerka Marcela Hrdá. Podle dokumentů zveřejněných v obchodním rejstříku odstoupila z představenstva společnosti na vlastní žádost. Hrdá byla od začátku roku 2016 viceprezidentkou CEFC Europe.  

„Marcela Hrdá odešla ze skupiny CEFC Europe na vlastní žádost a po vzájemné dohodě,“ sdělil na dotaz serveru E15.cz mluvčí CEFC Pavel Bednář.

Ze všech struktur kolem CEFC ale Hrdá dosud nezmizela. Zatím je stále předsedkyní dozorčí rady skupiny Pivovary Lobkowicz. Hrdá se ke změně dosud nejvyjádřila. Manažerka v minulosti řídila například televizní skupinu Barrandov nebo Českou poštu.

Z dalších českých zástupců podle obchodního rejstříku zůstávají v představenstvu CEFC Jaroslav Tvrdík a Štefan Füle. Tvrdík se navíc objevil v dozorčí radě nově založené společnosti CITIC Europe.

„CITIC Group založila v České republice CITIC Europe jako platformu pro expanzi v Evropě. CITIC Europe má zájem spolupracovat s českými a evropskými partnery na principech oboustranně výhodné spolupráce,“ doplnil Pavel Bednář.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do vážných problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming navíc skončil v čínském vězení. Po překotném vývoji na jaře nakonec skupinu převzala státní CITIC.

CEFC v Česku patří řada nemovitostí. Mimo jiné kancelářské centrum Florentinum v centru Prahy, bývalé sídlo Živnobanky v ulici Na Příkopě nebo luxusní hotel Mandarin Oriental na Malé Straně. Skupina vlastní rovněž podíly v Pivovarech Lobkowicz, ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha, v leteckém přepravci Travel Service nebo v cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá též strojírenský podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou.

Hrdá působila v ČSA či Letišti Praha, vedla také Českou poštu

- Hrdá se narodila 27. listopadu 1971, pochází ze Slovenska. Vystudovala Technickou univerzitu v Bratislavě, fakultu elektrotechniky a informatiky se specializací na informatiku. Po skončení vysoké školy pracovala mimo jiné v rakouské a slovenské pobočce Siemensu nebo ve firmě Alcatel Slovakia. Absolvovala také řadu kurzů pro manažery, hovoří plynně anglicky a německy, domluví se i rusky.

- V České republice působí od roku 2000. Začínala ve společnosti Contactel, kde byla mimo jiné ředitelkou pro podporu prodeje a řízení vztahů s klíčovými zákazníky. V letech 2004 až 2006 pracovala jako výkonná ředitelka pro transformaci a následně jako viceprezidentka pro marketing a prodej společnosti ČSA. Šéfem ČSA byl tehdy Jaroslav Tvrdík, který se později stal šéfem evropského zastoupení skupiny CEFC.

- Od května 2006 působila Hrdá ve vrcholových pozicích ve společnosti Letiště Praha. Byla členkou představenstva a vrchní ředitelkou pro neletecký provoz, služby a transformaci, zároveň působila jako ředitelka zbytkového státního podniku Správa Letiště Praha.

- V prosinci 2009 se stala generální ředitelkou České pošty (ČP), do funkce ji jmenoval ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Hrdá po nástupu obměnila vedení společnosti, do kterého přivedla manažery z Letiště Praha a ČSA. Jejím hlavním úkolem bylo zabránit snižování výnosů. Ve funkci skončila v únoru 2001, tehdejší ministr vnitra Radek John (VV) jí vytýkal nekoncepčnost při tvorbě strategie, postup při rušení pošt a podcenění příprav na transformaci pošty na akciovou společnost.

- Od března 2011 do května 2012 poté vedla Slovenskou poštu, v létě 2012 pak zamířila do služeb podnikatele Jaromíra Soukupa, vlastníka největší české mediální agentury Médea či vydavatelství Empresa Média. Ty později patřily mezi české firmy, do kterých investovala čínská CEFC.

- Hrdá usedla do statutárních orgánů vydavatelství Empresa Média i firem kolem Televize Barrandov, kterou Soukup převzal začátkem roku 2013. Od března 2014 byla generální ředitelkou stanice (po pěti měsících nahradila v čele televize někdejšího ředitele Novy Vladimíra Železného). V únoru 2014 se stala součástí týmu poradců ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), radila mu v oblasti eGovernmentu a poštovních služeb.

- V lednu 2016 Hrdá skončila jako ředitelka televizní skupiny Barrandov a od února se stala výkonnou viceprezidentkou evropské části čínské skupiny CEFC.

- Letos v květnu společnost J&T Private Investments (JTPI) oznámila, že CEFC v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky vůči JTPI. JPTI proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management. Poté, co se J&T dohodla s čínskou společností CITIC Group na prodeji pohledávek J&T za firmou CEFC, byl odvolán krizový management a zvoleno nové představenstvo, jehož členkou se znovu stala i Hrdá.

Autor: ČTK