Drahé byty dál zlevňují, masové projekty ceny drží

Za polovic. Projekt Rezidence
Korunní měl před krizí
našlápnuto stát se jedním
z nejluxusnějších v Praze.
Cena za metr čtvereční se
šplhala ke sto tisícům korun,
letos začíná na polovině.

Za polovic. Projekt Rezidence Korunní měl před krizí našlápnuto stát se jedním z nejluxusnějších v Praze. Cena za metr čtvereční se šplhala ke sto tisícům korun, letos začíná na polovině. Zdroj: Sekyra Group

Měl to být luxusní projekt, který odolá i poryvům krize. Dnes jsou byty v Rezidenci Korunní na pražských Vinohradech inzerovány za polovinu původní ceny. Developer Sekyra Group nabízí své garsoniéry už za 2,6 milionu korun včetně DPH a parkování. Metr čtvereční vyjde na 47 tisíc korun. Rezidence Korunní byla dokončena loni na podzim a ještě v roce 2009 se tam cena za metr čtvereční pohybovala v rozmezí od 90 do 105 tisíc korun.

Zatímco byty v projektech, které před třemi lety nasadily vyšší laťku, v řadě případů stále ztrácejí hodnotu, nová masová výstavba už od loňska zaznamenává poklesy jen v jednotkách procent. Tedy pokud se velcí rezidenční developeři, jako jsou firmy Central Group či Ekospol, skutečně drží svých oficiálních nabídkových ceníků, jak samy tvrdí.

„Nově nabízené byty v Praze jsou na svém dně,“ opakuje od loňska šéf Central Group Dušan Kunovský. Průměrná cena jeho nejlevnějšího pražského projektu zůstává těsně pod 40 tisíci za metr čtvereční.

Jak ukázalo porovnání s ceníky z počátku roku, slevy teď v masové výstavbě přináší hlavně akce při zahajování nových etap. Největší vlnu zlevňování o deset až 15 procent zažili velcí rezidenční developeři, k nimž patří dále firmy Skanska a Finep, mezi roky 2009 a 2010. Tři roky od vypuknutí krize jsou tak ceny nově zahajovaných staveb v průměru o pětinu nižší.

Naopak developeři, kteří si budovali image stavitelů luxusu, dlouho odolávali tržním tlakům. Své ležáky začali hojně zlevňovat teprve před rokem pod tíhou rostoucích nákladů na splácení úvěrů i správu neprodaných nemovitostí. Kdysi luxusní žižkovský projekt Central Park Praha nárazově zlevnil o patnáct až dvacet procent. Z původně ohlašované stovky tisíc korun za metr čtvereční se teď průměrné ceny pohybují kolem 70 tisíc.

Na velké slevy neprodaných bytů láká další developer vyšší cenové hladiny Satpo. Své ceny však sděluje jen na vyžádání potenciálním klientům, kteří se zaregistrují na webových stránkách firmy.
Neurčitými slevami se ohání i Sekyra Group u svého levnějšího projektu Belarie Park v Modřanech. Aktuálně figuruje u všech volných bytů v ceníku kolonka sleva dohodou.

Podle statistik společnosti King Sturge dosahovaly v prosinci 2008 zprůměrované ceny bytů v Praze 64 tisíc korun za metr čtvereční. V první polovině letošního roku se tento údaj, vycházející však z nabídkových, nikoli skutečně realizovaných prodejních cen, pohyboval kolem 54 tisíc.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.