ECM se zbavuje dalších budov i pozemků

Vizualizace projekti City Epoque (vlevo)

Vizualizace projekti City Epoque (vlevo)

Těžce zadlužená realitní firma ECM Real Estate Investments, která je od loňska v insolvenčním řízení, pokračuje v rozprodeji svého majetku. Aktuálně se zbavuje pozemků na výstavbu rezidenčního projektu Terasy Unhošť nedaleko Prahy. Skrze dražební společnost Naxos hledá kupce pro 42 parcel na výstavbu řadových i samostatně stojících rodinných domů. Orientační cena pozemků je stanovena na 14,4 milionů korun.

Podle loňských hospodářských výsledků ECM loni utržila z prodeje domů v Unhošti, postavených v předchozích etapách, 4,5 milionu eur, v přepočtu zhruba 112 milionů korun. Dalších téměř 150 milionů korun získala loni prodejem teprve plánovaného projektu City Parkview II na pražské Pankráci.

Už několik měsíců shání ECM kupce pro patnáctipatrovou kancelářskou budovu Varenská Office Center v Ostravě. Objekt ze 70. let minulého století, zrekonstruovaný v roce 2007, je podle nabídkového listu realitní firmy Knight Frank téměř pronajatý.

ECM letos na jaře zveřejnila také záměr prodat rezidenční projekt na výstavbu výškové budovy City Epoque na Pankráci. O majetek ECM se zajímá například tuzemská skupina CPI.

Čtěte také:

Developer ECM loni zmírnil ztrátu o 30 procent

ECM nabízí k prodeji kanceláře v Ostravě

Už dříve se firma Milana Janků zbavovala chystaných i dokončených projektů na Pankráci, musela prodat také podíly v ruském projektu Rjazaň a čínské Metropolis Tower i dceřinou správcovskou firmu ECM Facility.

Vizualizace projektu Terasy UnhošťVizualizace projektu Terasy Unhošť | ECMNávrh projektu Terasy Unhošť

Podle nedávno zveřejněných výsledků hospodaření ECM loni zmírnila ztrátu o 30 procent na 66 milionu eur, tedy přibližně 1,7 miliardy korun. Celková hodnota aktiv se snížila o 32 procent v přepočtu na 2,6 miliardy korun. Celkový kapitál firmy měl zápornou hodnotu už předloni, v roce 2011 se ale propadla ještě hlouběji na zhruba 3,3 miliardy korun.

Soud dal nedávno ECM šanci na reorganizaci. Věřitelé přihlásili v insolvenčním řízení pohledávky za 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala z toho ale uznal jen pohledávky za 2,2 miliardy.