Exšéf Central Group čelí dalšímu obvinění

Central Group, Barrandovská vyhlídka

Central Group, Barrandovská vyhlídka Zdroj: Central Group

Bývalý výkonný ředitel společnosti Central Group Aleš Novotný čelí další, už druhé obžalobě kvůli údajnému falšování faktur. Spolu s brněnskou reklamní agenturou prý uměle snížil daňový základ firmy o 22 milionů korun tím, že účtoval Central Group nepravdivé faktury s fiktivním plněním za marketingové nebo reklamní služby. Uvedla to dnes Česká televize.

Společnost Central Group televizi vzkázala, že s podvody nemá nic společného, není účastníkem trestního řízení a o údajném falšování faktur prý nemá žádné informace. Novotného advokát Lukáš Trojan se k obvinění chce vyjádřit později.

Podle policie se tak celková škoda nyní blíží ke 200 milionům korun. Novotný a další tři lidé totiž už stojí před soudem kvůli zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V letech 2004 až 2010 podle žalobců úmyslně vkládali do účetnictví Central Group falešné faktury a připravili stát skoro o 180 milionů korun.

Obvinění prý krátili daň z přidané hodnoty a snižovali daňový základ pro výpočet daně z příjmu. Vytvořili údajně zhruba 700 fiktivních faktur. V případě usvědčení jim v této kauze hrozí až deset let za mřížemi.