Finanční trhy opustil strach, akcie ale zdražují

Burza

Burza Zdroj: ctk

Pražská burza
Burza
3
Fotogalerie

Evropa se bojí pádu akcií nejméně za dvanáct let, Amerika za více než dvě dekády.

Pád burz je pro investory nejméně očekávaným scénářem od počátku finanční krize. Index strachu VStoxx vyjadřující předpokládanou rizikovost evropských akcií v horizontu několika příštích měsíců ukázal v květnu nejméně obav od července roku 2015. Druhou stranou mince vysokého sebevědomí investorů jsou relativně drahé akcie, index sdružující šest stovek největších kontinentálních akcií je nejvýše za dekádu. Pozorovatelé soudí, že může jít o předzvěst konce růstového trendu.

Sebevědomí dorazilo i na pražskou burzu, dráže než nyní se české akcie obchodovaly naposledy během srpna 2015. „Globální ekonomice se velice daří, krize nejsou v dohledu a francouzské volby dopadly podle očekávání. Na trzích tak momentálně panuje uvolněná nálada,“ uvádí investiční specialista Consequ Michal Stupavský. „Finanční trhy jako by měly jistotu, že všechno ví a že je nic nemůže překvapit. V takové situaci ale obvykle nastávají ty největší omyly,“ připomíná expert společnosti Moody’s Tomáš Holinka.

Strach na Wall Street měřený indexem VIX je momentálně dokonce nejnižší za posledních 24 let. Akcie firem se přitom pohledem generovaných zisků obchodují stejně draho jako v červnu roku 2008, kdy světové burzy měly hlavní otřesy z důvodu finanční krize teprve před sebou.

Strach není cizí jen akciovým trhům. Nejméně za uplynulá tři léta se investoři obávají otřesů měn ekonomik ze skupiny G10. Nejníže od počátku roku 2014 jsou i obavy z potenciálních otřesů na komoditních trzích. „Většina segmentů finančního trhu reaguje nyní na impulzy z globální ekonomiky a politiky obdobně,“ připomíná hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

Nízké úrovně indexů strachu přitom často předcházejí tržním propadům. Index VIX se například současným úrovním přiblížil na jaře roku 2007, několik měsíců předtím, než svět zachvátila krize. Strach zmizel z burz i v létě roku 2000, před splasknutím bubliny dot- -com.