Ficova vláda schválila půlmiliardové daňové úlevy pro PSA

Modernizovaný Citröen C-Elysée

Modernizovaný Citröen C-Elysée Zdroj: Autorevue.cz

Modernizovaný Citröen C-Elysée
Modernizovaný Citröen C-Elysée
Modernizovaný Citröen C-Elysée
Modernizovaný Citröen C-Elysée
Citroën C-Elysée dostal facelift
18
Fotogalerie

Pro francouzskou automobilku PSA budou investice na Slovensku lukrativnější. Tamní vláda schválila investiční pobídky firmě, která ve svém závodě na Slovensku plánuje investovat přes 165 milionů eur (4,4 miliardy korun). Kabinet premiéra Roberta Fica investici do výroby nového modelu podpoří daňovou úlevou pro slovenskou divizi PSA ve výši 18,6 milionu eur (496 milionů korun).

Skupina PSA požádala o investiční pobídky v souvislosti s přípravou na výrobu malého vozidla s pracovním označením P21, který by měla vyrábět od roku 2018 v Trnavě na západě Slovenska. Záměr počítá s tím, že od roku 2020 by z výrobních linek sjíždělo 180 tisíc těchto vozidel ročně.

Automobilka v současnosti na Slovensku montuje modely Citroën C3, Citroën C3 Picasso a Peugeot 208. Výroba posledních dvou zmiňovaných modelů by na Slovensku měla skončit postupně do roku 2019 a nahradit je má právě nové vozidlo, jehož produkce by vytvořila 420 nových pracovních míst.

Slovenská továrna PSA zvýšila loni výrobu meziročně o čtyři procenta na nový rekord 315 050 vozidel a letos počítá s dalším zvýšením produkce. Závod bude v budoucnu vyrábět i motory.

Kromě PSA montují vozidla na Slovensku také závody jihokorejské automobilky Kia Motors a německého Volkswagenu, který na Slovensku loni ukončil pětiletý investiční program v hodnotě 1,9 miliardy eur (50,7 miliardy korun).

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky a Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě. Odvětví ještě posílí svou pozici ve slovenském hospodářství po zahájení výroby v továrně britské automobilky Jaguar Land Rover, která staví závod na jihu Slovenska.

Video: Podívejte se na Peugeot 308 GT

Video placeholde
Peugeot 308 GT po modernizaci • Autorevue.cz