Firma Bögl a Krýsl uhradila dluhy. Soud zastavil insolvenční řízení

ílustrační foto

ílustrační foto Zdroj: RSD

Městský soud v Praze ukončil insolvenční řízení se stavební společností Bögl a Krýsl. Návrh podala skupina firem z Polska, kde se česká firma v minulosti spolupodílela na stavbě dálnice A2 mezi Varšavou a Lodží. Později vzaly firmy svůj návrh zpět, vyplývá z informací insolvenčního rejstříku.

„Důvodem zpětvzetí návrhu je skutečnost, že dlužník pohledávky všech navrhovatelů, pro které by podán insolvenční návrh, po jeho podání v celém rozsahu uhradil,“ napsal soudu advokát Vít Reichmann, který polské společnosti zastupoval. Potvrdila se tak dřívější prohlášení mluvčí české stavební společnosti Kateřiny Plechaté, která před časem řekla, že polská strana již podala návrh na zpětvzetí. Soud poté insolvenční řízení zastavil.

Stavební firma se za poslední rok ocitla ve třetím insolvenčním řízení vyvolaných polskými firmami, také předchozí dvě byla soudem zastavena. Poslední podnět vůči české firmě podalo společně šest navrhovatelů, mezi nimi například firmy ALTOM TOUR, TYTANIUM Rental a USLUGI TRANSPORTOWE. Na stavební společnosti uplatňovaly pohledávky celkem za zhruba 790 tisíc polských zlotých, což je asi 5,2 milionu korun.

Poslední návrh v dubnu

Společnost Bögl a Krýsl naposled čelila insolvenčnímu návrhu kvůli dluhům v Polsku letos v dubnu. Polská firma SAF tehdy skoupila pohledávky v přepočtu za zhruba osm milionů korun. Soud ale řízení po několika dnech zastavil poté, co polská firma oznámila, že se se stavební společností dohodla na uznání peněžitých závazků.

Stavební firma Bögl a Krýsl figurovala v případu zřícení opravovaného mostu na projíždějící vlak ve Studénce na Novojičínsku v roce 2008. Nejvyšší správní soud letos zamítl kasační stížnost firmy proti pokutě 40 tisíc korun, udělené kvůli zanedbání bezpečnosti práce při opravě mostu. Trestní soud případ dosud neuzavřel, podle obžaloby byla příčinou nehody souhra mnoha zanedbání a nedostatků. Mezi obžalovanými jsou pracovníci Bögl & Krýsl a dalších firem.

Stavbaři Bögl a Krýsl čelí v Polsku insolvenci