Fond bydlení chce zdvojnásobit podpory na opravy domů

ilustrační foto

ilustrační foto

Vlastníci bytových domů budou mít v blízké budoucnosti větší šanci na získání výhodných úvěrů na opravy a modernizace svých nemovitostí. Státní fond rozvoje bydlení totiž plánuje s využitím evropských peněz zvýšení svých ročních výdajů na tři až čtyři miliardy korun. To je zhruba dvojnásobek současného stavu.

Na diskuzním panelu stavebního veletrhu For Arch to uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous: „České stavebnictví to nespasí, ale zároveň každá miliarda investovaná do revitalizace budov znamená tisícovku pracovních míst.“

Další dobrou zprávu pro stavebníky přinesl na veletrhu náměstek ředitelky Státního fondu životního prostředí Jaroslav Hrubeš. „Ještě do konce roku vypíšeme v programu Nová zelená úsporám další výzvu na 800 milionů až miliardu korun,“ uvedl. Kolik to nakonec bude, závisí na ceně emisních povolenek, z jejichž prodeje je program Nová zelená úsporám dotován.

Aliance společností podporujících energeticky úsporné stavění Šance pro budovy tvrdí, že 77 procent budov v Česku je zastaralých a trpí vysokou energetickou náročností. Modernizuje se přitom jen něco málo přes procento budov ročně.

Každá státní koruna investovaná do zateplování na sebe přitom nabalí další tři až čtyři koruny vložené ze soukromých zdrojů, odkazuje Šance pro budovy na studii ekonomů Miroslava Zámečníka a Tomáše Lhotáka.

„Dlouhodobý program na podporu energeticky úsporného stavebnictví by měl makroekonomické přínosy. Snížení energetických nároků ekonomiky patří ke strategickým cílům ekonomické politiky – zlepšilo by mimo jiné konkurenceschopnost českého hospodářství,“ přizvukuje další ekonom a současně ředitel poradenské společnosti Deloitte Advisory Luděk Niedermayer.