Fond Degi prodal Palác Anděl za 1,25 miliardy

Palác Anděl

Palác Anděl Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Palác Anděl změnil majitele. Kancelářskou budovu na pražském Smíchově koupila německá Kallisto Neunundvierzigste Vermögensverwaltungs. Podle evropské asociace pro realitní investory INREV palác prodala skupina Aberdeen Immobilien, spravující fond Degi International, za 52 milionů eur. Jde letos zatím o největší nově sjednanou investici na českém realitním trhu.

V prvním čtvrtletí dokončila společnost VGP už loni rozjednaný prodej velké části svých průmyslových areálů fondu Episo za tři sta milionů eur, tedy zhruba 7,3 miliardy korun. Podobně tuzemská skupina CPI finalizovala nákup balíku maloobchodních center od firmy Real4You. Palác Anděl, dokončený v roce 2002, se objevil na trhu znovu po necelých třech letech. Během krize klesla jeho hodnota téměř o deset procent. V létě 2008 nemovitost prodal krachující fond Realtia skrze mateřskou firmu Nationwide Holding za 57 milionů eur.

Prodej pražského Paláce Anděl je součástí strategie německé firmy Aberdeen Immobilien, jak získat peníze potřebné k rozmražení realitního fondu Degi International, jejímž je správcem. Kancelářskou budovu prodal Aberdeen podle obchodního rejstříku firmě Kallisto Neunundvierzigste Vermögensverwaltungs, sídlící ve Frankfurtu nad Mohanem.

Palác Anděl byl součástí balíku nemovitostí v celkové hodnotě 204 milionů eur, v přepočtu zhruba pět miliard korun. Fond se tak zbavil i dvou objektů v Bruselu a kancelářské budovy v Londýně. „Snažíme se tak našim investorům a obchodním partnerům ukázat, že dokážeme vytvořit dostatečnou hotovost, abychom mohli fond znovu otevřít letos v listopadu,“ uvedl šéf Aberdeen Deutschland Hartmut Leser.

Investiční obchody dokončené v ČeskuInvestiční obchody dokončené v Česku | E15

Otevřené nemovitostní fondy patřily před krizí k nejaktivnějším investorům do realit. V roce 2008 se kvůli turbulencím na trhu dočasně uzavřely. Od loňského podzimu některé z nich opakovaně odložily plánované obnovení aktivity. Kvůli poklesu hodnoty nemovitostí totiž nemají dost peněz na výplaty vkladatelů a musejí rozprodávat část portfolia.

„Rádi bychom prodali deset nebo 12 celkem z 39 nemovitostí fondu Degi International, a zvýšili tak likviditu nejméně na 30 procent,“ oznámil v listopadu Aberdeen. Aktuálně tvrdí, že se už dostal na 15 procent. V Česku Degi International vlastní i část kancelářského komplexu The Park na pražském Chodově. Další z fondů, spravovaných Aberdeenem, Degi Europa loni na podzim kvůli čtvrtinovému propadu své hodnoty úplně skončil.