Hodnota veřejných zakázek pro stavbaře loni vzrostla skoro o 30 procent

Největší objem zakázek získal Metrostav.

Největší objem zakázek získal Metrostav. Zdroj: Siebert Martin/Euro

Stavební firmy loni získaly od veřejné správy zakázky za 142,4 miliardy korun, což je meziročně o 28 procent více. Loni tak poprvé od předkrizového roku 2009 hodnota zadaných veřejných zakázek rostla.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, vzrostla meziročně o 17 procent na 40,8 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby také stoupl, a to o třetinu na 101,7 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha.

Průměrná velikost zakázky zadané v roce 2014 činila 21,4 milionu korun, což je v meziročním srovnání o 24 procent více. Stavební firmy výrazně těžily z operačních programů a evropských fondů. Z celkového objemu zadaných zakázek totiž 68 procent (96,86 miliardy korun) byly projekty spolufinancované či navržené na spolufinancování z fondů EU. Týkalo se to 3747 tendrů.

Čtvrtinu počtu (26 procent, 1733 zakázek) činily dodatky k již uzavřeným zakázkám. Hodnota těchto tendrů na dodatečné stavební práce přesáhla sedm miliard korun, což je pět procent celkového objemu zadaných zakázek.

Výsledek ovlivnila novela o podlimitních zakázkách

Čísla ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách platná od loňského ledna. Ta zvýšila limit pro zveřejňování podlimitních stavebních zakázek z původních tří milionů bez DPH na dvojnásobek. „Meziroční růst počtu a hodnoty zadaných zakázek by byl (při očištění o tento vliv) ještě vyšší,“ upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc.

Veřejnou zakázku na stavební práce loni získalo 1557 firem. Největší objem získal Metrostav, který vyhrál 119 tendrů za 4,7 miliardy korun. Z dalších 5,2 miliardy korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.

Nejvíc zakázek získala Skanska

Hlavně kvůli těmto sdružením Metrostav odsunul z prvního místa společnost Skanska, jež žebříčku tři čtvrtiny loňského roku dominovala. Individuálně Skanska získala 108 zakázek za 5,7 miliardy korun, což je stále nejvíce.

Hodnota zakázek zadaných vládním sektorem vzrostla meziročně o 14,5 procenta na 57,7 miliardy korun. Města a obce zadaly stavební zakázky za 69,9 miliardy korun, meziročně o 42,5 procenta více. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty; šlo celkem o 131 zakázek za 22,9 miliardy korun.

Největší veřejnou zakázkou na stavební práce bylo zdvojení elektrického vedení zadané společností ČEPS, kterou za 2,7 miliardy korun získalo sdružení GA Energo technik, Elektrotrans a Elcon Bratislava. Po jedné zakázce s cenou nad dvě miliardy korun zadaly SŽDC a Ředitelství silnic a dálnic. ÚRS Praha loni evidoval celkem sedm velkých stavebních zakázek s hodnotou nad jednu miliardu korun.