Hodnotu komerčních nemovitostí zvyšuje retail

Karlovarská business park (ilustrační foto)

Karlovarská business park (ilustrační foto) Zdroj: czgbc.org

Investoři do prvotřídních podnikatelských nemovitostí typu kancelářských center a logistických areálů by měli zpozornět. Kapitálová hodnota těchto realit se totiž ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 5,8 procenta. To je nejsilnější růst ve střední Evropě, vyplývá z nového indexu poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

„Z našeho pohledu krize končí a vracíme se k růstu, a to k poměrně výraznému,“ uvedl vedoucí průzkumu trhu z Cushman & Wakefield Michal Soták.

Za růstem indexu, který kombinuje čísla podchycující výnosy i nájemné, je hlavně výkon nejlepších obchodních center. „Hodnota průmyslových prostor je stabilní. Pouze u pražských kancelářských nemovitostí se zatím situace nezlepšuje. Důvodem je dostatečná nabídka volných prostor, kvůli které neroste nájemné,“ dodal Soták.

Růstový trend vydrží určitě ještě následující dvě čtvrtletí. „Dál to závisí na vývoji ekonomiky,“ dodal partner v průmyslovém týmu Cushman & Wakefield Jaroslav Kaizr.

Za poklesem kapitálové hodnoty kanceláří může hlavně masivní nová výstavba, kterou odstartovaly skupiny Penta a CPI. Developerské závody vyústily v centru Prahy poprvé od krize k poklesu nejvyšších nájmů a současně ke zvýšení objemu kanceláří bez nájemců. Výnosy nákupních center zase tlačí dolů fakt, že se nyní na trhu nenabízejí.