Hyundai postaví jeden z nejvyšších mrakodrapů na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Automobilový gigant Hyundai vybuduje v domovské Jižní Koreji největší mrakodrap v zemi a jeden z nejvyšších na světě. Jeho výška bude 571 metrů, uvedla agentura Bloomberg. Dosavadní nejvyšší jihokorejská budova měří 305 metrů.

Dvou věžový komplex vyroste v Soulu na pozemcích, které koncern získal teprve loni v září. Kromě kanceláří bude zahrnovat také hotel a kongresové centrum. Stavba má začít v roce 2017, dokončení projektu se plánuje na rok 2020.

Ze strany akciových analytiků zpráva příliš nadšení nevzbudila. „V době, kdy se kurz akcií ještě nevrátil na úroveň před touto transakcí, oznámení o výstavbě nejvyšší budovy v zemi jen posílí obavy trhu, že skupina může za rozvoj tohoto projektu utratit více, než se očekávalo,“ cituje Bloomberg analytika Lee Sanga Hyuna ze společnosti IBK Investment & Securities Co.

Trh kritizoval Hyundai již za samotnou akvizici pozemků, které prý automobilka v aukci přeplatila. Za lukrativní parcelu o zhruba 26 hektarech dala téměř deset miliard dolarů, což je prý výrazně více, než odpovídá její tržní ceně. Akcie Hyundai reagovaly na tuto akvizici poklesem.