Insolvenční řízení s realitní ECM už řeší i soud v Hongkongu

ECM Real Estate Investments

ECM Real Estate Investments Zdroj: ctk

Insolvenční řízení s developerskou společností ECM Real Estate Investments (ECM) už řeší i soudy v Hongkongu. Insolvenční návrh tam podala firma Astin Capital, která zastupuje část držitelů dluhopisů. Další věřitelé s tímto krokem nesouhlasí. Vyplývá to z dnes zveřejněných dokumentů v insolvenčním rejstříku. ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci.

Věřitelský výbor ECM se kvůli zahájení řízení před hongkongským soudem sešel na mimořádné schůzi. Právní zástupce Astin Capital Juraj Alexander na ní ostatním členům výboru musel vysvětlovat, proč jeho klient podal insolvenční návrh v Hongkongu bez vědomí věřitelského výboru a zda je podání ve společném zájmu věřitelů.

Alexander otevření „druhé fronty“ v Hongkongu odůvodnil tím, že čínský projekt ECM zajistila letos v únoru Česká exportní banka, a že kvůli tomuto zajištění hrozila ostatním věřitelům ECM bez včasného zákroku ztráta.

„Zástupce České spořitelny uvedl, že z jeho pohledu rizika spojená s otevřením druhého insolvenčního řízení jsou značná a dopady závažnější, než benefity, které prezentuje Astin Capital,“ stojí v zápisu z mimořádné schůze věřitelů. Česká spořitelna nakonec se společností Glancus Investment ze skupiny PPF, Generali Pojišťovnou a Volksbank CZ hlasovala pro usnesení, že zahájení insolvenčního řízení v Hongkongu nepovažuje za úkon ve společném zájmu věřitelů. Proti byla Astin Capital a UniCredit Bank, poslední člen věřitelského výboru CA Immobilien se hlasování zdržel.

ECM drží prostřednictvím dceřiné firmy se sídlem v Hongkongu podíl v nákupním centru ECMall v Pekingu. Spoluvlastníkem je čínská společnost Nordevo. Aktuálně jde o jednu z nejlukrativnějších nemovitostí zadlužené ECM.

ECM šla do konkurzu v červenci, pohledávky činí 9,5 miliardy korun

Městský soud v Praze v červenci na základě rozhodnutí schůze věřitelů poslal ECM do konkurzu. Vrchní soud ale nedávno toto rozhodnutí zrušil a vrátil celou věc opět na začátek. Zrušení odůvodnil procesním pochybením při rozhodování o konkurzu.

Věřitelé vůči ECM přihlásili celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala uznal platnost zhruba jen dvou miliard korun z těchto závazků. Někteří věřitelé, kterým insolvenční správce pohledávky neuznal, ho kvůli tomu zažalovali.

Mezi touto skupinou věřitelů ECM je také společnost Astin Capital. Tato firma zastupuje část držitelů eurových dluhopisů ECM. Její přihlášená, avšak insolvenčním správcem neuznané pohledávka kolem 3,1 miliardy korun je v insolvenčním řízení s ECM největší.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Janků, který dosud stojí v čele firmy. Za letošní první pololetí ECM snížila ztrátu na 2,6 milionu eur, tedy asi 64 milionů korun, ze ztráty 41,1 milionu eur o rok dřív.