Investiční byt: Jak najít byt, který půjde na dračku

Co pokazíte při výběru investičního bytu, budete těžko později napravovat. Zájem potenciálních nájemníků o pronájem musí být hlavním vodítkem, které převáží váš osobní vkus i urputnou snahu ušetřit.

Investoři dělají častou chybu v tom, že vybírají investiční byt, jako by v něm měli bydlet sami. Investor, úspěšný manažer a otec, který bydlí v rodinném domě, se zřejmě nezamiluje do dvoupokojového bytu. Ale může se naučit vidět v něm skvělou investiční příležitost, protože miliony lidí v něm svůj domov najdou.

Ale pozor i na opačné extrémy – zatímco garsonka se může zdát jako skvělá investiční šance při výpočtu výnosu „na papíře“, nájemníci nemají až v takové lásce klaustrofobní prostory, které připomínají spíš kajuty nebo vězeňské cely.

Možnosti se zužují, cíl se blíží

Zdánlivě široké možnosti pro volbu investiční nemovitosti se čtenářům tohoto seriálu postupně zužují. Komerční nemovitosti jsem vyloučil už v článku Výnosy ano, ale musíte si počkat (počáteční investice je vysoká, stejně jako riziko), lokalitu jsme zase v minulém díle omezili na Prahu, Brno případně rozvíjející se, bohatá nebo univerzitní krajská města.

Přímo název seriálu zase vylučuje možnost „investičního domu“ – i kdybyste měli speciální štěstí, pronajímali dům hned vedle ambasády anebo na jiném místě, kde je výjimečná poptávka po nájemním bydlení ze strany vyšších tříd, najdete nájemníka jednou, ale podruhé už na něj můžete čekat i rok nebo déle. Vaše ztráta jde potom do stovek tisíc.

Proč je 2+kk lepší než garsonka?

Garsonka může opravdu zpočátku vypadat jako lepší investice, protože se dá dosáhnout zajímavého výnosu, když počítáte poměr nájmu k pořizovací ceně (ačkoli na metr čtvereční ceny garsonek nevycházejí zas až tak levně). Je také nejlépe dostupná pro investory, kteří nemají tolik vlastních finančních prostředků – dá se pořídit v Praze za 1,25 milionu korun, jinde i levněji.

Jenže k čemu vám bude propočítaný výnos, když nenajdete nikoho, kdo vám nájem stabilně platil? Byt byste měli vybírat tak, aby množina vašich potenciálních nájemníků byla co nejširší. Do garsonky se vám nastěhují vlastně jen singles, navíc spíš z nižší střední třídy. Kdo si může dovolit 2+kk, ten dá vždy přednost dvěma pokojům. Ne-li hned, potom už zcela jistě ve chvíli, kdy si najde partnera nebo bude plánovat rodinu.

Investice do nemovitosti jako zajištění proti inflaci