Investiční kolos Standard Life koupil největší retail park v Česku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Výnosy z největšího tuzemského Nákupního parku Haná v Olomouci už nebude inkasovat vlastník v Londýně, nýbrž ve skotském Edinburghu. Hanácký nákupní areál totiž od anglické realitní společnosti Pradera koupil skotský investiční kolos Standard Life. Podle zjištění deníku E15 už Skoti do dozorčí rady nákupního parku dosadili své manažery.

O velikosti transakce zatím informace k dispozici nejsou. Když však Pradera park v roce 2006 kupovala, zaplatila za něj 35 milionů eur, což je podle současného kurzu zhruba 875 milionů korun.

Nákupní park Haná má podle dat poradenské společnosti Cushman & Wakefield šestnáct tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Pražský a brněnský Avion Shopping Park, druhé dva největší nákupní parky v Česku, nabízí k pronájmu čtrnáct tisíc čtverečních metrů.

Metodika Cushman & Wakefield však do rozlohy nákupních parků nezahrnuje například velkoplošné prodejny nábytku, kterých je v Nákupním parku Haná hned několik, mimo jiné Möbelix nebo Kika.

Prodejem parku Pradera v Česku nekončí. Společnost má v tuzemsku ještě další dvě želízka v ohni. V Olomouci se s řetězcem Tesco dělí o vlastnictví Obchodního centra Haná, které leží v těsné blízkosti prodaného nákupního parku. V Ostravě pak Pradera vlastní obchodní centrum Futurum.

Nákupní park není totéž co nákupní centrum. Park tvoří nejméně tři větší obchody, které mají společné parkoviště, ale oddělené vchody. Na rozdíl od obchodních center nemají retail parky společnou zastřešenou pasáž.

Prastará firma s obřím portfoliem Skupina Standard Life, která podniká od roku 1825, není v České republice nováčkem. Například společně s developerskou společností Panattoni vlastnila logistický park u Stříbra, který od nich v roce 2011 koupil zhruba za 920 milionů korun investiční fond NBGi Private Equity. V Edinburghu sídlící společnost spravovala na konci letošního března aktiva za 233 miliard liber, tedy zhruba za sedm bilionů korun.