Izraelští developeři startují v Praze obří projekty

Chabry v novém. Developer Star Group zatím v metropoli postavil ve čtyřech různých lokalitách kolem pěti stovek bytů. Vizualizace ukazuje budoucí podobu bytového souboru v Dolních Chabrech. V první etapě se počítá s osmaosmdesáti byty.

Chabry v novém. Developer Star Group zatím v metropoli postavil ve čtyřech různých lokalitách kolem pěti stovek bytů. Vizualizace ukazuje budoucí podobu bytového souboru v Dolních Chabrech. V první etapě se počítá s osmaosmdesáti byty. Zdroj: Star Group

Izraelští investoři stojící za developerskou společností Star Group zahájili v Dolních Chabrech v Praze 8 výstavbu bytového projektu, do něhož celkově dají přes dvě miliardy korun. Developer mluví o vzniku nové čtvrti se zhruba osmi stovkami bytů. Aktuálně zahájená stavba první fáze čítá 88 bytů.

„Návratnost investice si pár let vyžádá,“ říká šéf české pobočky Star Group TalGrozner. A to i s ohledem na to, že dokončení celého projektu může trvat zhruba jednu dekádu.

Další želízko v ohni má Star Group v Praze Vysočanech poblíž stanice metra Kolbenova. Původně tam koupil projekt na výstavbu loftových bytů. Kvůli silné konkurenci v lokalitě se ale nakonec rozhodli pojmout záměr jinak. Aktuální ideou je přeměnit nemovitost na Kolbenově na designové centrum. „Jsme nyní s potenciálním partnerem pro tento projekt v pokročilém stadiu vyjednávání,“ uvedl Grozner. Když vše půjde dobře, tak by se projekt mohl rozeběhnout ještě letos.

Vítězové i poražení
Star Group není jediným zástupcem izraelského realitního byznysu v Česku. Mezi nejaktivnější firmy s těmito kořeny patří Afi Europe, která staví byty, kanceláře i obchodní centra. Hodně vidět je také skupina Daramis, která kromě výstavby bytů nakupovala v minulých letech také kanceláře nebo pražský Parkhotel. Příkladem neúspěchu je naopak stavitel nákupních center Plaza Centers, který je na pokraji bankrotu.

Kromě Prahy se Star Group dívá i na příležitosti v Bratislavě. V centru města tam má projekt na více než sto bytů a výškovou kancelářskou budovu. Čas na výstavbu tam ale ještě nenadešel. „Bratislavský trh se ještě vzpamatovává z krizového šoku,“ uvedl manažer.

Star Group vstoupila do České republiky v roce 2003. Na začátku firma koketovala také s hotelovým trhem, když se zajímala o přestavbu karlovarského hotelu Národní dům. Z tohoto plánu ale sešlo.

Úspěšněji si však společnost vedla ve výstavbě bytů. Star Group sice nepatří mezi největší hráče, přesto se do povědomí českého trhu už zapsala. Nejvíce zatím projektem Kejřův Park v Praze 9.

Tal Grozner: Bytový trh je z nejhoršího venku
Tal GroznerTal Grozner | Star Group„V Praze zůstali ti, co development myslí vážně,“ říká Tal Grozner (na snímku), šéf tuzemské větve izraelské společnosti Star Group, jehož předci pocházejí z Československa.
E15: Je český trh zralý na další expanzi developerů?

V Praze ještě nedávno každý čekal na to, že ceny budou dál klesat. Ale to už nyní není realistické očekávání. Když zohledníte ceny pozemků, ceny stavebních prací, provozní náklady developera a jeho minimální marži, tak už tu příliš prostoru pro další zlevňování není. A lidé si to uvědomují.
E15: Takže trh má nejhorší období za sebou?

Podle mého názoru ano. Dobře je to vidět na tom, že se teď začíná stavět nejvíce projektů za poslední tři roky. Když nyní srovnávám Prahu s metropolemi Polska, Rumunska, Bulharska a dalších zemí, kde působí naši kolegové a akcionáři, tak jednoznačně můžeme říci, že pražský trh je stabilní.
E15: Jsou vaši akcionáři se zisky z Česka spokojeni?

Samozřejmě že tu nejsme pro lásku boží, ale abychom vydělávali. Naší filozofií ovšem není maximalizovat zisk, ať to stojí, co to stojí. Když vyděláme, dáme nejdříve peníze zpátky do byznysu a dál je otáčíme.
E15: Nejste jediným izraelským developerem v Česku. Co sem stavebníky z vaší země láká?

Česká republika lákala z jedné strany příležitostmi pro nový byznys a z druhé strany standardy, které jsou blízké západní Evropě. A protože izraelský trh je relativně malý, všichni se na něm znají, baví se navzájem, takže novinky a trendy se rodí poměrně rychle. Řady izraelských realitních firem působících v Česku se už ale trochu pročistily. Odešli oportunističtí investoři a zůstali ti, co development myslí vážně.