J&T bude chtít za Štvanici desítky milionů

Zimní stadion Štvanice

Zimní stadion Štvanice

Ve druhé polovině srpna se chystá město Praha vyhlásit veřejnou architektonickou - urbanistikou soutěž na budoucí podobu ostrova Štvanice. Zároveň bude už v té době patrně vědět, kolik přesně po něm požaduje společnost J&T Real Estate za odstoupení Prahy od smlouvy na pronájem ostrova.

Jisté je, že půjde o desítky milionů korun. „Město překvalifikovalo výpověď na odstoupení od smlouvy. Z tohoto titulu nám náleží náhrada, její přesnou výši už máme spočítanou, ale nebudu ji veřejně ventilovat, dokud jí nesdělíme protistraně,“ říká obchodní ředitel J&T Real Estate Martin Kodeš. Radní Alexandra Udženija se už v minulosti vyjádřila, že očekává, že nájemce bude požadovat nějakou finanční kompenzaci, otázkou ale je, jestli na ni město přistoupí. „Nás i město zastupují kvalitní právníci, myslím, že se dohodneme,“ nechce Kodeš dále hrotit spor. Město si najalo kancelář Toman, Devátý & Partneři. Ke smlouvě na pronájem Štvanice byly postupně uzavírány dodatky, takže dnes čítá mnoho desítek stran.

Ostrov Štvanice, zahájení demolice stadionuOstrov Štvanice, zahájení demolice stadionu | ctk

Zimní stadion ŠtvaniceZimní stadion Štvanice

Zimní stadion

Až do loňské demolice památkově chráněného zimního stadionu, který hrozil zhroucením, se na Štvanici nic nepohnulo. Smlouvu přitom uzavřela s městem německá společnost MeridiaSpa, která se specializuje na provozování lázní, už v roce 1999. Zněla na 88 let.

Na ostrově v centru metropole chtěla firma provozovat wellness centrum, o realitní část projektu se měla postarat společnost J&T Real Estate, která dnes vlastní MaridianSpa Štvanice více než z poloviny. Na tom, kdo nese vinu za to, že se na ostrově už dávno necachtají Pražané v lázních, neběhají po nových kurtech nebo se nepovalují ve zrevitalizovaném parku, se zástupci Prahy a developer neshodnou.

Kodeš tvrdí, že investor nemohl v uplynulých letech na ostrově nic podnikat, jelikož mu město nepředalo stadion, ze kterého se mu podařilo vystrnadit historického nájemníka – společnost Apex Club - až na začátku loňského roku. Podle Kodeše začali zástupci Prahy následně v rozporu se smlouvou požadovat, aby zůstal na ostrově zachován zimní stadion s kluzištěm. „Wellness byla jediná aktivita, která měla vydělávat a jediným místem, kde mohla být, je právě místo stadionu. Jinde se podle územního plánu stavět nesmí. Samotná revitalizace parku vyjde na sto milionů korun a ty se musí někde vydělat,“ vysvětluje Kodeš. Praha zase tvrdí, že musela po letech nečinnosti nájemce převzít aktivitu. Na jednáních prý požadovali zástupci magistrátu po investorovi jasný návrh, jak bude Štvanice vypadat. Žádný ale v písemné podobě nedostali.

Možné podoby ostrova má určit urbanistická soutěž

Praha si představuje, že Štvanici spojí s pevninou dvě lávky pro pěší, vyroste tam volno - časové centrum a vrátí se tam i zimní ledový stadion. Investorem bude tentokrát samotné město, které v předběžných podmínkách k soutěži limitovalo finanční náročnost 650 miliony korun. Město už v zimě vyhlásilo soutěž malého rozsahu na zpracování studie Ostrov pro Prahu, která pobouřila Českou komoru architektů. Následně ji tedy zrušilo a zástupce komory přizvalo do speciální komise, která řeší budoucnost Štvanice. Komise se sejde podruhé 15. srpna, pokud nebude mít k zadávací dokumentaci připomínky, město soutěž vyhlásí.

EuroEuro