J&T prý kupuje pražský hotel InterContinental

Hotel InterContinental Praha

Hotel InterContinental Praha Zdroj: CC BY-SA 3.0: cs:SJu via Wikimedia

Finanční skupina J&T rozšiřuje svou síť hotelů. Kupuje totiž pětihvězdičkový hotel InterContinental na pražském Dvořákově nábřeží. Uvedly to Hospodářské noviny (HN). Slovenští finančníci chtějí známou budovu z období socialismu převzít prostřednictvím společnosti Best Hotel Properties (BHP).

„Nepotvrzuji to ani nevyvracím,“ komentoval partner skupiny J&T Patrik Tkáč. Zároveň dodal, že jeden český hotel je v současnosti v jednání. „Je pravda, že jsou dneska minimálně tři příležitosti. Jedna, preferovaná, je v Česku a my pomáháme při řešení financování této akvizice,“ dodal.

Pražský InterContinental za poslední tři roky už potřetí změnil majitele. Jak uvedla Česká televize, současný vlastník, americká společnost Westmont Hospitality Group, ho v roce 2010 koupil za 2,6 miliardy od skupiny Strategic Hotels & Resorts.

Jak už bylo zmíněno, J&T chce komplex převzít za pomoci společnosti Best Hotel Properties (BHP). Finanční skupina zde figuruje jako největší akcionář s pětinovým podílem, další akcie pak drží privátní klienti skupiny. Cena případné transakce není známá.

Slovenští finančníci se údajně zajímají také o koupi luxusního hotelu Sheraton v Bratislavě. „Vím o pozadí a jednáních, ale nemohu je komentovat, protože transakce nejsou uzavřené,“ uvedl k tomu Tkáč.

Chrám socialistického luxusu
Hotel InterContinental je ukázkou takzvaného brutalismus a na břehu Vltavy vyrostl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Jeho autoři Karel Bubeníček a Karel Filsak měli v době jeho výstavby zkušenost s projektováním ambasády v Pekingu, terminálu T1 na pražské Ruzyni nebo architektonického řešení Barrandovského mostu.
InterContinental nabízí ubytování ve 372 pokojích i v prezidentském apartmá, skrývá v sobě i dvě restaurace, z nichž jedna nabízí unikátní výhled na střechy Starého Města. V minulosti hostil popového zpěváka Michaela Jacksona či amerického prezidenta George Bushe staršího.