Janouškův pád by zasáhl velké projekty

ilustrační foto - Sekyra Group, Rohanský ostrov

ilustrační foto - Sekyra Group, Rohanský ostrov Zdroj: Sekyra Group

Pokud nynější vlna odhalení oseká chapadla vlivných lobbistů a úředníků, bude to mít zásadní vliv na rozvoj metropole. Díky spojenectví s Romanem Janouškem a bývalým vedením Prahy měl velká území zastavět hlavně developer Luděk Sekyra. Jeho plány na proměnu Smíchova, Žižkova a Rohanského ostrova dostaly první zásah už s příchodem finanční krize.

Sekyra financoval projekty pomocí úvěrů zejména od České spořitelny. Banky však musely v krizi utáhnout kohoutky a Sekyra posouvá termíny realizace. Zároveň spoléhá na to, že až krize odezní a banky budou opět půjčovat, plánované projekty začne za podpory pražských úředníků a lobbistů uskutečňovat. Podporu potřebuje hlavně pro změny územního plánu a pronájem či prodej pozemků.

O „kauze Janoušek“

Podobně vyčkává realitní firma Orco na nový územní plán v Bubnech. Významným developerem s kontakty na magistrát, které mu pomáhaly při schvalování projektů, je majitel Central Group Dušan Kunovský. Otazník visel v roce 2008 nad prodejem podílu jeho firmy účelově vzniklé společnosti Global Property Capital, sídlící v Luganu. Investor, který zůstal v utajení, dal za deset procent akcií Central Group miliardu korun. Global Property Capital letos skončila v likvidaci a Kunovský oznámil, že z Central Group vytvoří holding a přesune sídlo na Kypr. Za kolik získal zpět desetinu firmy, zveřejnit odmítl.

Nejistotu mezi developery vyvolalo už začátkem roku prohlášení čerstvého radního pro územní rozvoj Tomáše Hudečka (TOP 09), že zastaví přípravy nového územního plánu a nechá vypracovat jiný koncept, který by dával méně prostoru pro korupci. Pro firmy, zvyklé jednat s úzkou skupinou politiků a úředníků pod Janouškovým vlivem, to znamená velkou neznámou.

Ani případný odchod Janouška z pražské scény ale nemusí znamenat rychlou změnu stylu rozhodování o rozvoji města. V některých částech dál vládnou koalice ODS a ČSSD z éry exprimátora Béma. Starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského (ODS), s nímž je spojena řada kontroverzních projektů na Jižním Městě, Bém označil za jednoho z nejschopnějších politiků.

Radnicí Prahy 2 teď otřásá skandál s výstavbou obecních bytů, kvůli němuž rezignoval starosta Jiří Paluska (ODS) a figuruje v něm i jeho zástupce Václav Vondrášek (ODS). Pražský radní pro životní prostředí Radek Lohynský (ODS) působí léta v zastupitelstvu Prahy 4 a se starostou Pavlem Horálkem (ODS) na něj padá stín sporných projektů, jako byla výstavba nové radnice Prahy 4 firmou Medicon.