Jediná z dcer Skansky prodělala. Ta česká

Skanska

Skanska Zdroj: Sedmicka

Anabáze stavební společnosti Skanska dobře ilustruje současné peripetie českého stavebnictví. Bývalá jednička odvětví čelí už několik let, podobně jako většina konkurentů, poklesu tržeb. Nyní je tuzemská Skanska jedinou dcerou své švédské matky, která v prvním pololetí prodělala. Skansce jako celku se ale podařilo zisk zvýšit, a to dokonce nad očekávání analytiků.

Prodělek podniku v České republice činil za první pololetí dvanáct milionů švédských korun, což představuje 36 milionů českých korun. Za stejné období loňského roku firma tutéž částku vydělala, vyplývá z pololetní zprávy zveřejněné ve Švédsku.

Skanska v Česku rovněž vykázala nejsilnější pololetní pokles tržeb, a to o 29 procent na 1,6 miliardy švédských korun. Důvody poklesu nekomentovala. V pololetní zprávě však mimo jiné zmiňuje, že například výstavba bytů je v České republice stále slabá.

Dobře prosperující globální podnik
Tržby celé Skansky se za první pololetí zvýšily o čtyři procenta na 63 miliard švédských korun (SEK). Z nich skupina vytvořila provozní zisk dvě miliardy SEK, což meziročně představuje o 39 procent lepší výsledek. Motorem růstu Skansky jsou hlavně USA, které představují největší trh firmy. Skanska tak mohla těžit z oživení amerického stavebnictví. Šéf Skansky Johan Karlström však současně uvedl, že konkurence na trzích skupiny je tvrdá, a to zvláště ze strany nových mezinárodních konkurentů.

S dopady krize českého stavebnictví válčí nejen Skanska, ale také její konkurenti. Pololetní výsledky sice nezveřejňují, protože na rozdíl od Skansky nejsou na burze, vypovídající jsou však také čísla za loňský rok.

Například Eurovia CS snížila tržby o 35 procent na 10,2 miliardy korun. Její provozní zisk se propadl o celých 63 procent na 231 milionů korun. Konsolidovaná čísla za celou skupinu Eurovie dosud nezveřejnila. Pokles tržeb vykázal rovněž konkurenční Metrostav.

Za stavaře lobboval ve středu šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš u prezidenta Miloše Zemana. „Je nakloněn opatřením, která současnou situaci stavebnictví podpoří,“ komentoval setkání Matyáš.

Dan Ťok: Skanska z českého stavebního trhu neodejde