Kasárna ve Stříbře lákají investice, mění se na výrobní a bytový komplex

Kasárna ve Stříbře

Kasárna ve Stříbře Zdroj: kasarnastribro.cz

Britský specialista na oživování starých areálů Waystone jedná o novém závodu a vývojářském centru na místě někdejšího vojenského komplexu ve Stříbře. Investiční potenciál celého areálu se počítá v miliardách korun.

Kdysi byly součástí valu proti západnímu imperialismu, v současnosti se obří areál bývalých kasáren v západočeském Stříbře začíná měnit na výrobní a bytový komplex. Britská developerská společnost Waystone počítá s tím, že na brownfield přitáhne miliardové investice. Mezi prvními vlaštovkami je mimo jiné továrna rakouského výrobce kabelových systémů RSF Elektronik se čtyřmi sty zaměstnanci.

Nyní Waystone jedná s několika zájemci o vybudování další výrobny v centrální části komplexu. Je rovněž těsně před uzavřením dohody na prodej pozemku v západní části areálu blíže neurčené technologicko-vývojové společnosti. „Na volných pozemcích pro průmysl je možné prostavět postupně přes miliardu korun, další peníze do technologií, v rezidenční části zhruba další půl miliardy,“ řekl deníku E15 prokurista tuzemské části společnosti Vladimír Müller. Jedním dechem však upozornil, že čísla nejsou z konkrétního plánu a jejich skutečná výše bude záviset na jednotlivých investorech a vývoji projektu.

Britové dohodu o partnerství se Stříbrem podepsali už v roce 2008, tedy na počátku krize. Postup projektu však neovlivnily jen hospodářské turbulence. „Nesmíme zapomínat, že území bývalých kasáren bylo jedním z nejrozsáhlejších armádních brownfieldů v České republice,“ vysvětluje šéf tuzemské dcery developera.

Kasárna ve StříbřeKasárna ve Stříbře | WaystoneKasárna ve Stříbře

Aby byly pozemky pro investory použitelné, musel Waystone odstranit téměř padesát chátrajících budov a vybudovat základní prvky páteřní infrastruktury. „Z pohledu Plzeňského kraje se jedná o jeden z nejlépe vyřešených brownfieldů,“ pochvaluje si projekt vedoucí odboru regionálního rozvoje Plzeňského kraje Miroslav Michalec.

Jen pro industriální stavby je v areálu připraveno šestnáct hektarů. Dalších sedm a půl hektaru vyčlenil stavebník pro byty a rodinné domy. V komplexu je dost místa až pro 250 bytových jednotek. Dvacet nových řadovek již v lokalitě stojí. Z někdejšího velitelství bude hotel.

„Ve Stříbře je velký zájem zejména o malé byty, které z trhu víceméně vymizely. Volné nejsou ani byty k prodeji, ani k pronájmu, což souvisí s masivní výstavbou výrobních závodů v okolí města a s ní spojeným velkým zájmem o ubytování všeho druhu,“ uzavřel zástupce Waystone.