Katastru hrozí hodně horký přelom roku. Může vzniknout chaos

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Petr Horky

Vyřizování realitních transakcí na katastru bude na přelomu letošního a příštího roku napínavá záležitost. Od Nového roku totiž začíná platit nový katastrální zákon přijatý kvůli novému občanskému zákoníku. Lidem se nebude chtít čekat na nová pravidla a budou se snažit stihnout uzavřít realitní transakce ještě v prosinci. Katastr navíc najíždí na nový informační systém.

„Mírné zvýšení počtu podání se již projevovat začalo, ale větší nápor teprve očekáváme,“ řekl deníku E15 předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Karel Večeře. K větší aktivitě na katastru podle něj dochází před změnou realitních pravidel vždy. Účastníci trhu si prý totiž nechtějí komplikovat život či zvyšovat výdaje tím, že nestihnou obchod dokončit před právní změnou.

Nápor na katastrech ovšem hrozí i kvůli tomu, že od 1. ledna může kvůli novým normám zavládnout chaos, soudí přední realitní manažer z bankovní skupiny, jenž si nepřál být jmenován. „Hrozí, že zvláště malí realitní prodejci budou na úřady posílat slátaniny,“ uvedl.

Pes je zakopaný v prováděcí vyhlášce, která spatřila světlo světa na začátku listopadu. „Stejně jako přijetí ostatních doprovodných předpisů k novému občanskému zákoníku, tato doba není dostatečná pro přípravu úředníků katastrálních úřadů, pro které se od Nového roku mění spousta pravidel,“ sdělil Michal Ševčík z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. Chvíli podle něj bude trvat, než na katastrech bude vše fungovat bez problémů.

Manažer z bankovní skupiny ovšem soudí, že trable s novými pravidly budou vážnější. „Do konce roku budou všichni utíkat na katastr a pak se zhasne. A to bude dobrá situace pro podvody vůči běžným lidem i úřadům,“ varuje byznysmen. Odpovědnost za zpoždění s vyhláškou a všechny další problémy podle něj padá na ČÚZK a jeho šéfa Večeře. Ten se však brání. Přestože sněmovna dostala návrh zákona už v srpnu 2012, zabralo poslancům schvalování rok. „Bez znalosti finálního znění zákona není možné dokončit prováděcí předpisy, takže doprojednat a schválit rozsáhlé prováděcí vyhlášky za dva a půl měsíce je úspěch,“ míní Večeře.

Promění se i informační systém
Doslova za pět minut dvanáct uvádí katastr do provozu také novou verzi informačního systému, kterou si rovněž vynutily změny norem. Podle předsedy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karla Večeře by měla být instalována před Vánocemi a do konce roku ještě ověřována v jakémsi poloprovozu.