Knihovna Václava Havla se chce odpoutat od Bakaly

Knihovna Václava Havla (archivní foto)

Knihovna Václava Havla (archivní foto) Zdroj: CTK

Knihovna Václava Havla řeší, jak se finančně více postavit na vlastní nohy a oslabit tak závislost na svém dosavadním hlavním sponzorovi, miliardářovi Zdeňku Bakalovi. Bez jeho peněz by se zatím instituce pečující o odkaz bývalého prezidenta neobešla. Jen loni Bakala uhradil drtivou většinu ze hruba 18 milionů korun, které provoz knihovny spolykal.

Loni na jaře se zástupci Havlovy knihovny sešli s Bakalou, aby s ním projednali podporu na následující tři roky. A také financování instituce z dalších zdrojů. Zhruba ve stejné době zpracovala Knihovna Václava Havla ve spolupráci s poradenskou firmou Boston and Consulting strategický plán dalšího rozvoje a financování organizace. Mimo jiné prostřednictvím prodeje vlastních knih. Z nich instituce minulý rok inkasovala přibližně 1,5 milionu korun.

„Po zkušebním provozu e-shopu, který Knihovna spustila na podzim roku 2012, došlo během roku 2013 k neočekávanému nárůstu příjmů z prodeje knih oproti roku 2012, a to vzhledem k velmi úspěšnému titulu Miloš Havel – český filmový magnát,“ uvedla knihovna v nově zveřejněné výroční zprávě.

Bakala poskytuje organizaci většinu peněz prostřednictvím švýcarské nadace, kterou založil se svou manželkou Michaelou Maláčovou. Další finance dává knihovně prostřednictvím odpuštěného nájemného v budově v pražské Kateřinské ulici, která patří rovněž Bakalovi.

Vývoj nákladů Knihovny Václava Havla:
RokNáklady (v milionech korun)Příspěvek nadace Fondation Zdenek at Michaela Bakala (v milionech korun)
201317,9 17,6
201214,4 11,5
201111 3,9
20107,6 10,2
200912,4 19,5

V budoucnu bude knihovna sídlit na Loretánském náměstí v domě U Drahomířina sloupu, který pro instituci v roce 2010 rovněž koupil Bakala. Uzpůsobení této památky potřebám knihovny ale zdržovaly spory s posledním nájemníkem domu a záchranný průzkum objektu.

Bakala vystupoval jako mecenáš Havlových uměleckých aktivit už v posledních letech exprezidentova života. Peníze dává i slavnému hudebnímu festivalu v Trutnově, který se k Havlovu dědictví rovněž hlásí.