Koupit nemovitost se stále nevyplatí. Nejméně v Brně. Ve zbytku roku to však může být jinak

Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Investovat do nemovistostí se stále nevyplatí. Situace se však v srpnu zlepšila oproti červenci, uvádí data UniCredit Bank. Důvodem bylo zdražení nájmů a mírný pokles sazeb hypoték. Opačný účinek měl růst cen bytů a růst výnosů vládních dluhopisů.

Podle ukazatele, jenž představuje čistou roční výnosnost nájemného při odečtení průměru úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů, stoupl na minus 3,05 procenta. Hrubá roční výnosnost nájemného na průměru krajských měst vzrostla stejně jako v předchozím měsíci o šest bodů na 4,19 procenta.

Z jednotlivých krajských měst byly nejméně nevýhodné nemovitosti nadále v Ústí nad Labem a Ostravě. Na opačném konci žebříčku se do vedení vrátilo Brno, následované Českými Budějovicemi a Prahou. Meziměsíčně indikátor vzrostl v osmi krajských městech, nejvíce ve Zlíně (o 27 bodů), Ostravě a Ústí nad Labem (o 18 bodů) kvůli poklesu cen bytů a zdražení nájmů. Meziměsíční pokles indikátoru nastal především v Jihlavě a Českých Budějovicích kvůli růstu cen bytů a v Liberci kvůli zlevnění nájmů.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Jak vydělat na akciích, bondech a repo fondech? (celý díl) • E15

„Celkem vzato se nadále domníváme, že ceny nemovitostí budou ve zbytku letošního roku v zásadě stagnovat a celoroční pokles cen se ustálí okolo pěti procent,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. V dalších letech by podle něj ceny bytů mohly stagnovat či pomalu růst, což by znamenalo pomalé vyfukování cenové bubliny cestou poklesu reálných cen bytů.

Banner odkazující na hypotéční kalkulačku