Kovář opraví Petrovu boudu, investuje 80 milionů

Petrova bouda měsíc po požáru

Petrova bouda měsíc po požáru Zdroj: wikimedia.org

Petrova bouda okolo roku 1900. V popředí ještě stojí původní chalupa, která byla později rozebrána a nahrazena větší stavbou
Petrovka okolo roku 1910
Petrova bouda na archivním snímku z roku 2004.
Unikátní interiér boudy se kvůli požáru nedochoval
Unikátní interiér boudy se kvůli požáru nedochoval
10
Fotogalerie
Plány na vybudování nové Petrovy boudy začínají nabývat konkrétnějších obrysů. Vladimír Kovář, majitel společnosti Snowy Chalet, která boudu vlastní, má dokonce již připravený rozpočet na novou Petrovku: celkové náklady by měly dosáhnout 80 milionů korun.

Po loňském požáru firma zabezpečila torzo chalupy a celé místo oplotila. V příštím roce připravuje Snowy Chalet vybudování nové základové desky, na níž v budoucnu vyroste náhrada za vyhořelou „Petrovku“. O její finální podobě však vede vlastník chalupy spor s památkáři, problém je především ve zmenšení stavby oproti původní boudě.

„Čtyři miliony stálo odklizení sutin po požáru, čtyři miliony jsou náklady spojené se zabezpečením místa a výstavbou základové desky. Na samotnou stavbu nové Petrovky počítám s rozpočtem kolem 70 milionů korun,“ řekl Kovář serveru E15.cz.

OBRAZEM: Petrova Bouda před požárem i po němPetrovka na pohlednici z roku 1919Petrovka na pohlednici z roku 1919 | wikimedia.org

Snowy Chalet dostala povolení k vybudování nové základové desky na konci září, kdy již nelze ve výšce 1288 metrů nad mořem betonovat. Podle Kováře k tomuto kroku dojde na jaře, časový harmonogram dalších prací bude záviset na vyjednávání s památkáři. „KRNAP ani stavební úřad ve Vrchlabí nemá s naším architektonickým návrhem žádný problém, zato památkáři se stále staví proti. Musíme tedy hledat nějaké kompromisní řešení,“ vysvětluje Kovář.

V ideálním případě by se mohlo začít stavět již v roce 2013, pesimistická varianta prý počítá se začátkem stavby nové dřevěné Petrovky za tři roky. „Peníze na to připravené mám a stavět chci, jen nevím co chtějí památkáři,“ dodává Kovář.

Původní Petrova bouda vyhořela loni v červenci. Brzy poté se potvrdilo, že historickou budovu někdo úmyslně zapálil. Policii se ale pachatele nepodařilo vypátrat a případ odložila.