Král tuzemských průmyslových nemovitostí proniká do Prahy

Remon Vos

Remon Vos Zdroj: E15 Anna Vackova

Skupina CTP Remona Vose provedla dva strategické nákupy. Předně si splnila dávný sen o průniku na pražský trh. Od investiční firmy Pramerica z americké pojišťovací skupiny Prudential Financial koupila nedaleko letiště Václava Havla logistický areál Airport Logistics Park. Druhou transakcí je akvizice 25 hektarů pozemků u dálnice D2 u obce Hrušky na Břeclavsku.

V případě koupě skladů se CTP zatím k transakci nevyjádřila. Deníku E15 však informaci o obchodu potvrdilo několik zdrojů. Podle jednoho z nich je hodnota akvizice přibližně 30 milionů eur. Roční výnosy ze skladů jsou na úrovni devíti procent. „Airport Logistics Park patří mezi nejstarší moderní sklady v Česku, má své mouchy, ale zároveň i dobré jméno a dlouhodobě nízkou neobsazenost,“ uvedl zdroj.

Tato transakce je neobvyklá tím, že Vos obvykle sklady a kanceláře staví, zatímco zde získal zavedenou výnosovou nemovitost o výměře přesahující 50 tisíc metrů čtverečních.

Nákup pozemků na Břeclavsku potvrdila samotná CTP. Ta díky tomu upevní svou jihomoravskou základnu. Vos v tomto případě nakupoval u konkurenčního Prologisu. „Plánujeme, že na pozemcích začneme stavět příští rok, a jsme přesvědčeni, že jde o vynikající lokalitu pro firmy z oblasti internetového nakupování,“ sdělil deníku E15 Remon Vos.

Jeden ze zdrojů z trhu soudí, že v případě potřeby může CTP umístit do Hrušek obří sklad Amazonu, pro který se nyní firma snaží získat potřebná povolení na Černovické terase na okraji Brna.

CTP patří mezi nejvýznamnější hráče na poli průmyslových nemovitostí v Česku. Společnost téměř ovládla trh na jihu Moravy, působí však také na řadě dalších míst České republiky. Celková hodnota firemních aktiv činila minulý rok 1,9 miliardy eur, tedy přibližně 48 miliard korun. Tržby CTP se blíží hranici tří miliard korun.