Kritika Nové zelené úsporám: nemíří na obnovitelné zdroje tepla

Zelená úsporám

Zelená úsporám Zdroj: ctk

Výrobci kotlů na biomasu, tepelných čerpadel, slunečních kolektorů a dalších úsporných technologií kritizují vládu za současné nastavení programu Nová zelená úsporám. Podnikatelům vadí například minimální podpora obnovitelným zdrojům tepla. Podporu od státu navíc údajně získají jen lidé, kteří budou mít peníze na celkové zateplení domů. Uvedli to zástupci oborových asociací.

Nová zelená úsporám, jejíž spuštění plánuje ministerstvo životního prostředí příští rok, má mít k dispozici 28 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Dalších deset miliard má získat z evropských fondů, sdělil nedávno ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Manažer společnosti Propuls Solar Aleš Prokopec považuje za největší chybu to, že stát názvem programu a vypouštěním údajně neúplných informací vytváří dojem, že bude podporovat obnovitelné zdroje energií stejným způsobem jako předcházející Zelená úsporám.

„Nový program by měl mít podporu samostatných zdrojů tepla bez vazby na zateplování,“ řekl předseda Československé společnosti pro sluneční energii Tomáš Matuška. Instalace obnovitelných zdrojů energií je podle něj u rodinných domů rychle uskutečnitelným opatřením, vazba na celkové zateplení nemovitosti ale prý celou věc komplikuje. „Vylučuje nízkopříjmové skupiny, které nemají prostředky na velké zateplování,“ dodal Matuška.

Finanční podpora bude směřovat hlavně k majitelům rodinných domů. Veřejné budovy budou představovat 30 procent z podpořených rekonstrukcí.

Rozdělení dotačních prostředků státu:

Rozdělení dotačních prostředků státu:Rozdělení dotačních prostředků státu:

Výše podpory v programu bude podle návrhu ministerstva životního prostředí záviset na podílu uspořené energie. Vlastníci rodinných domů nebudou moci čerpat podporu z jiných dotačních programů.

Závislost podílu státní podpory na energetické úspoře získané rekonstrukcí:

Závislost podílu státní podpory na energetické úspoře získané rekonstrukcí:Závislost podílu státní podpory na energetické úspoře získané rekonstrukcí:

Do programu budou zařazeny práce započaté od 1. ledna příštího roku. Program potrvá od příštího roku do roku 2020.

Podle premiéra Petra Nečase je zateplení domů lepším stimulem pro ekonomiku než masivní podpora fotovoltaiky. „Program bude přínosem především pro malé a střední firmy, které dnes hůře dosahují na zakázky ve stavebnictví,“ uvedl už dříve Nečas s tím, že Nová zelená úsporám by mohla vytvořit až 70 tisíc pracovních míst.

Dotace podle Nečase budou stimulem také pro služby, dopravu a výrobu navázanou na stavebnictví. Premiér také očekává, že program kromě rekonstrukcí podpoří výstavbu nových ekologičtějších sídel, jako jsou energeticky pasivní domy.