Krize zamíchala silami na kancelářském trhu

kanceláře, reality

kanceláře, reality Zdroj: freedigitalphotos.net

Zatímco největší tuzemští stavitelé bytů zatím dokázali krizi vesměs ustát, aktivita mezi developery administrativních center doznala změn. Ukázaly to žebříčky 50 nejvýznamnějších firem v oboru za uplynulé desetiletí, které pro region střední a východní Evropy sestavily poradenská firma REAS a odborný časopis CEE Construction & Investment Journal (CIJ).

Kancelářští developeři v Česku přitom patřili vedle Poláků k nejaktivnějším. Do 50 největších se jich dostalo 18, rezidenčních firem figuruje v žebříčku jen šest.Nejvíc kanceláří postavila v Česku v letech 2000 až 2010 původem americká společnost AIG/Lincoln, která se umístila v rámci celého regionu na čtvrtém místě.

Jejím hlavním projektem byl The Park na pražském Chodově. Hned za ní následovala tuzemská firma Passerinvest a do první desítky se probojoval ještě CTP Invest, který staví i průmyslové haly a sklady.
Do konce roku 2010 firmy většinou dokončovaly projekty zahájené před krizí. V nových podmínkách se pak někteří významní developeři kvůli finančním problémům či slabé poptávce stáhli do ústraní. Žádný projekt nezahájil AIG/Lincoln a v realitních kruzích se hovoří o jeho pravděpodobném odchodu z českého trhu. Naopak Passerinvest je po letošním dokončení a pronájmu budovy Filadelfie bance UniCredit tuzemskou kancelářskou jedničkou.

Z původní top 50 skončila firma ECM REI v konkurzu a na místě přešlapují Hochtief Development s plánovaným projektem v Letňanech, Sekyra Group s Rohanským ostrovem a přestavbami nádražních území, česko-irský Red Group s brownfieldem Waltrovka nebo dluhy zmítaná skupina Orco. Naopak na český i polský trh expanduje slovenská společnost HB Reavis, která figurovala na třetím místě za polskými developery.

Z šestice rezidenčních developerů, která obstála v konkurenci 50 největších, pokračují v nových, byť úspornějších, projektech všichni s výjimkou uskupení Sekyra Group. To se snaží doprodat své před krizí postavené byty a žádný nový rezidenční projekt nezahájilo. Poradenská společnost REAS nicméně očekává, že přeskupování sil a konsolidaci trhu není ještě konec. „Seznam top hráčů bude nejspíš brzy vypadat jinak,“ předpovídá ředitel výzkumu REAS Maximilian Mendel.

Největší developeři v ČeskuNejvětší developeři v Česku|CIJ

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.