Krnáčová se začala oťukávat s financemi ohledně Kongresového centra

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Pražská primátorka Adriana Krnáčová odstartovala spolu s ministerstvem financí jednání ohledně Kongresového centra Praha (KCP), od nichž si ministerstvo slibuje změnu akcionářské smlouvy a větší vliv na pražský kongresový kolos. Městští zastupitelé už ale jednou většinu požadavků úřadu odmítli s tím, že jsou pro město nevýhodné.

„Uskutečnilo se úvodní setkání, které mělo ryze pracovní charakter. Za naši stranu musíme doplnit členy dozorčí rady,“ sdělila Adriana Krnáčová. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) usiluje o zvýšení pravomocí v KCP již delší dobu, teď podle něj situaci ulehčí to, že má na magistrátu „svou primátorku“. „Konečně dojde k synergii,“ uvedl již dříve.

Bývalý pražský radní Václav Novotný dojednal výhodné podmínky pro město v akcionářské smlouvě mezi Prahou a ministerstvem financí v roce 2013 s dočasným ministrem financí Janem Fischerem – stát zaplatil téměř dvoumiliardový dluh, který zbyl po rekonstrukci centra pro zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000 Praze.

Stát za obligace splatné tento rok pouze ručil. Výměnou za miliardy získal 54,4 procenta, město poslalo na účet Kongresového centra Praha 800 milionů a ponechalo si 45,6 procenta. Ty měly posloužit jako základ pro zásadní rekonstrukci a dostavbu centra, které se může pochlubit tak maximálně úžasným výhledem na metropoli a dobře ozvučeným sálem. Na investice totiž posledních patnáct let, kdy se každoročně před splátkou dalších půjček potácelo před krachem, nezbylo. Hotovo mělo být do konce roku 2017.

Efektivně využít potenciál

„Změna akcionářské smlouvy včetně stanov bude předmětem nových jednání mezi akcionáři. Ministerstvo financí bude samozřejmě hledat způsob, jak zajistit návratnost této investice a efektivně přitom využít potenciál, který je spojen například se strategickou polohou KCP,“ uvedl v prosinci mluvčí financí Radek Ležatka.

Kongresové centrum PrahaKongresové centrum Praha | Jan Rasch, Repro StrategieKCP má dobrou pozici a volné pozemky (Jan Rash)

Podle Babiše je potřeba říci, co se bude s KCP dít dál. Jestli se na něm dá například nastavět dvacet pater jako má protilehlá Corinthia a sestěhovat tam třeba úředníky z budov z centra města a ty prodat nebo jestli prodat kongresové centrum. „Principielně by měl stát takto přemýšlet. Já si myslím, že Praha má kongresových sálů dost,“ zmínil.

Součástí centra je osmipatrová administrativní budova Business Centra Vyšehrad, čtyřhvězdičkový hotel Holiday Inn (jeho provozovateli Praha v roce 2013 vyplatila 80 milionů, aby se vzdal dlouhodobé nájemní smlouvy, která vypadala výhodně především pro něj – pozn. red.) a přilehlé pětihektarové pozemky na pankrácké pláni, které před lety poradenská firma ocenila na 685 milionů korun. Celkový výnos z těchto aktiv odhadla až na 2,7 miliardy.