Luxusní dům v Holešovicích znovu praská, nebezpečí prý nehrozí

Prague Marina

Prague Marina Zdroj: E15 Anna Vackova

Z bytového domu Prague Marina v Praze Holešovicích byli opět evakuováni lidé. Ráno slyšeli praskání a přivolaní hasiči zahájili evakuaci. Uvedla to mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Přivolaný statik na místě řekl, že žádné nebezpečí nehrozí.

Nájemníci ráno slyšeli praskání a přivolaní hasiči zahájili evakuaci. Zvuky mohly být způsobeny výraznou změnou teplot v noci na sobotu.

„Lidé si stěžovali na rány, které se sice objevují už asi týden, ale nyní byla jejich frekvence mnohem vyšší. Praskání se ozývalo asi čtyřikrát za hodinu, zatímco dříve jednou až dvakrát za den. Proto došlo na evakuaci,“ řekl Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která vlastníky zastupuje.

Nájemníci pětipatrového domu zažili evakuaci už na konci dubna kvůli podezření, že dům má poškozenou statiku. Investor stavby pak zajistil dům podpěrnými sloupy. Počátkem května v něm lidé opět bydleli. Majitelé bytů ale nebyli spokojeni s řešením dubnové havárie v domě a váhali, zda se do nich mají vrátit.

Dostali totiž jen ujištění developera Lighthouse Group a stavební firmy Metrostav, že dům je po instalování provizorních podpěr obyvatelný a lidé se mohou vrátit domů. „Zdaleka ne všichni se ovšem vrátili,“ řekl deníku E15 právní zástupce společenství vlastníků jednotek Petr Novotný.

„Lighthouse Group i Metrostav označili událost jako závažnou havárii, informovali stavební úřad a pak už nikomu nepředložili žádný originální dokument o provedených opatřeních ani o tom, že jsou dostatečná,“ uvedl Novotný. Metrostav tvrdí, že provizorní opěrná konstrukce je zcela dostačující.

„Teď budou probíhat statické posudky, což potrvá řádově spíš měsíce,“ sdělil mluvčí Metrostavu František Polák. „Od posudků se bude odvíjet způsob a rozsah opravy i jejího hrazení. To je dnes otevřená věc,“ dodal. Problémy mohou jít na vrub zhotovitele stavby, developera i projektanta, firmy Recoc. Metrostav se ale ohání tím, že z právního hlediska se vady projevily až po záruce, která skončila letos 31. ledna.