Majitel jogurtů Hollandia Piškanin prodal supermarkety

Fond společnosti Conseq koupil do svého portfolia pět supermarketů. (ilustrační foto)

Fond společnosti Conseq koupil do svého portfolia pět supermarketů. (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Aljona83 via Flickr

Na transakci se podílela rovněž poradenská společnost JK Advisory. (ilustrační foto)
Dva z prodaných supermarketů jsou v Karlovarském kraji, tři v Ústeckém. Kupní cenu žádná ze stran nezveřejnila. (ilustrační foto)
Velkopodnikatel František Piškanin vlastní například logistickou společnost Hopi nebo výrobce jogurtů Hollandia.
4
Fotogalerie

Investiční společnost Conseq vyrazila na realitní nákupy. Pokud dopadnou všechny rozjednané transakce, dá letos do nemovitostí půl miliardy korun.

Fond společnosti Conseq koupil do svého portfolia pět supermarketů. Prodávajícím byl velkopodnikatel František Piškanin, jehož rodina ovládá logistickou společnost Hopi nebo výrobce jogurtů Hollandia.

„Tyto nemovitosti jsme vyhodnotili jako vhodné jak z hlediska ceny a očekávaného výnosu ve vztahu k investičním rizikům, tak vzhledem k záměru mít portfolio nemovitostí široce diversifikované, přičemž zastoupení regionálních maloobchodních nemovitostí v portfoliu bylo dosud nízké,“ řekl E15.cz šéf skupiny Conseq Jan Vedral.

Dva z prodaných supermarketů jsou v Karlovarském kraji, tři v Ústeckém. Kupní cenu žádná ze stran nezveřejnila. „Snad mohu prozradit, že roční výnos z nájmu k pořizovací ceně je v současnosti dvouciferný,“ dodal Vedral. Podílové listy fondu, do něhož supermarkety spadly, si budou moci od deseti tisíc korun pořídit i drobní investoři.  

Ve srovnání například s kancelářemi nebo sklady se podle konzultantů v této části retailu vůči nájemcům příliš neuplatňují  pobídky typu nájemních prázdnin nebo příspěvků na vybavení interiérů. To majitelům zvyšuje zisky.

„V porovnání s ostatními druhy nemovitostí je retail stabilnější investice, a to především z pohledu jistoty příjmu. To platí i z hlediska lokality. Retail, konkrétně segment potravin, funguje nejen ve velkých městech, ale i v těch nejmenších pod deset tisíc obyvatel,“ uvedl investiční specialista Zdeněk Špaček z poradenské společnosti JK Advisory, která se na transakci mezi fondem Conseq a Piškaninem podílela.

Conseq pracuje na akvizicích dalších realit. „V současnosti jsme v pokročilém stádiu jednání o nákupu průmyslového areálu v Praze-západ. Předpokládáme, že transakce bude finalizována do konce prvního čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí bychom mohli nakoupit administrativní budovu v Praze, kde jsme již s prodávajícím také dohodnuti na podmínkách transakce,“ sdělil ředitel firmy Vedral. Pokud Conseq dokončí obě transakce a prodej podílových listů bude pokračovat stejným tempem jako loni, investuje letos zhruba půl miliardy korun.